Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


«Τα στοιχεία της; πρόκλησης» είναι σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία που έκανε το πρωί στο EuropeanPolicyCentreστις Βρυξέλλες ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων για να πει ότι «εμείς ως κυβέρνηση και επί εποχής δικής μου πρωθυπουργίας, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε της συνομιλίες, πάντα με καλές προθέσεις, τόσο με τον κύριο Καραμανλή όσο και με τους κυρίους Παπανδρέου και Σημίτη». Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτός από τις επαφές υψηλού επιπέδου, συνεχίστηκαν και οι επί μέρους επαφές σε τομείς όπως η οικονομία και η άμυνα.Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε «βεβαίως παρόλα αυτά, οι σχέσεις δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Θα πρέπει να μην κολλάμε σε απλά πράγματα. Πιστεύω ότι τα στοιχεία της πρόκλησης έφεραν τις σχέσεις στο σημείο αυτό. Αν εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης, οι σχέσεις θα είναι σε καλύτερο σημείο».

Επαφές στην Άγκυρα θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας του ιρανικού κοινοβουλίου Αλαεντίιν Μπορουζερντί. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Κιοκσάλ Τοπτάν και τον τούρκο ομόλογό του Μουράτ Μερζτάν.

Επαφές στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα και τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο, Όλι Ρεν. Οι Ερντογλαν και Μπαρόσο, θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Μειωμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2007 εμφανίζεται η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Σελτσούκ (Ικόνιο) σε 18 νομούς και με δείγμα 3.480 ατόμων, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 34,2% των ψήφων (46,5% στις εκλογές του 2007) και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 17,9 (20,82), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης με 13,1 (14,26) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας με 5,7 (6,5). Οι αναποφάσιστοι είναι 12,1% ενώ το 5,7 τοις; εκατό δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κανένα κόμμα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP