Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Νταβούτογλου: Δεν συνομιλούμε με τον Α. Οτσαλάν


Αρχηγό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία είναι υπεύθυνη για 30.000 θύματα στην Τουρκία χαρακτήρισε ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπτουλάχ Οτσαλάν, ο προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Οργανισμού και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Διευκρινίζοντας ότι απαντά ως Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε ερώτηση Βρετανού βουλευτή - μέλους της Συνέλευσης, για το τι θα κάνει η τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχισθεί ο διάλογος με τον Οτσαλάν, ο κ. Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι, στην Τουρκία, γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Τούρκων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων.

Διαχωρίζουμε, όμως, τόνισε, εκείνους που σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και εκείνους που δεν τις σέβονται και τις παραβιάζουν βίαια. Δεν μπορούμε να έχουμε διάλογο με τον Οτσαλάν, δήλωσε κατηγορηματικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας «διότι είναι αρχηγός μιας τρομοκρατικής οργάνωσης». Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Νταβούτογλου, υποστήριξε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η χώρα του, για το εξάμηνο που θα προεδρεύει στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην μεταρρύθμιση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αυστηρότερη παρακολούθηση, της εκτέλεσης των αποφάσεων του, από τα 47 κράτη -μέλη του Οργανισμού. Δεν απάντησε, ωστόσο, σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ και μέλους της Συνέλευσης Λιάνας Κανέλλη, σχετική με το ποινικό κώδικα που ισχύει στην Τουρκία και με βάση τον οποίο, όπως επεσήμανε η Ελληνίδα βουλευτής, μπορεί να κρατηθεί κάποιος για χρόνια, χωρίς να του έχει αποδοθεί κατηγορία.
Ο κ. Νταβουτογλου υποστήριξε ότι ο ποινικός κώδικας της Τουρκίας δεν μιλάει για συλλήψεις και ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανείς στην Τουρκία που να κρατείται, χωρίς να του έχουν αποδοθεί κατηγορίες.

Σε ερώτηση, τέλος, Βρετανού φιλελεύθερου βουλευτή, σχετικά με το τι θα κάνει η Τουρκία, που είναι μία από τις τρείς χειρότερες χώρες, που επιμένουν να αγνοούν την εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ο κ. Νταβουτογλου, απάντησε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι πράγματι, το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία έχει δυσκολίες και τώρα μεταρρυθμίζεται.

nooz

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP