Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Τουρκία: Επικείμενες αποφάσεις για ελικόπτερα, αντιαεροπορικά…


Μεγάλες και εξαιρετικά πολυδάπανες αποφάσεις αναμένεται να λάβει εντός του 2010 η Τουρκία, καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια «ισορροπίας» στο Αιγαίο…
Σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», λίγο πριν εκπνεύσει το 2010, φρόντισε να μας υπενθυμίσει αυτό που οι Έλληνες πολιτικοί έχουν παντελώς λησμονήσει: Ότι οι εξοπλισμοί της Άγκυρας δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσα ευχολόγια κι αν αναπτύξουμε, όσα φιλειρηνικά κηρύγματα και να τους κάνουμε.
Ακόμα και να το ήθελαν οι Τούρκοι ΔΕΝ μπορούν να σταματήσουν να εξοπλίζονται. Όσο δύσκολη και να αποδεικνύεται η κατανόηση στους ανεγκέφαλους κρατούντες των Αθηνών, οι απειλές της Τουρκίας δεν συμπεριλαμβάνουν τη χώρα μας, όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά.

Κατά συνέπεια, οι εξοπλισμοί θα γινόντουσαν έτσι κι αλλιώς, τη στιγμή που οι Έλληνες ηγέτες αποφάσισαν να ευνουχίσουν στρατιωτικά τη χώρα. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση κρίσης κανείς τους δεν θα διαθέτει παντελόνια να παραδεχθεί ότι… στην Ιαπωνία θα έκανε χαρακίρι, αλλά θα τα ρίξουν – ως είθισται με τον γνωστό «αντρίκιο» τρόπο –στους στρατιωτικούς.
Τι μας είπε όμως το άρθρο-αφορμή του σημερινού ειδησεογραφικού-σχολιαστικού σημειώματος; Ότι η Άγκυρα θα λάβει εντός του 2011 αποφάσεις για δυο εξοπλιστικά προγράμματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων: Αυτό των 109 ελικοπτέρων γενικής χρήσης και για την επιλογή συστήματος αντιαεροπορικής-αντιβαλλιστικής άμυνας.

Στο πρόγραμμα των ελικοπτέρων ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, νικητής θα αναδειχθεί κάποια εκ των AugustaWestland (ιταλο-βρετανική) και Sikorsky (αμερικανική).
Η πρώτη έχει υπογράψει ήδη ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο με την Άγκυρα και θα κατασκευάσει το νέο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο.
Προτείνει να κατασκευάσει μια εκδοχή του ελικοπτέρου A149 που θα το ονομάσει TUHP 149. Η δεύτερη τάζει «λαγούς με πετραχήλια» με σκοπό να ανακτήσει την πρόσβαση στην τουρκική αγορά που έχει απολέσει… Προτείνει το T-70 το οποίο θα είναι η τουρκική εκδοχή του S-70 Black Hawk.
Οι δυο εταιρίες συγκρούονται μετωπικά για να αποσπάσουν το πρόγραμμα, ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φρόντισε να τους «κόψει το βήχα» ενημερώνοντάς τους ότι οι τιμές που προσφέρουν είναι μη αποδεκτές!
Σε τέτοιες περιόδους ο έχων το μετρητό κάνει κουμάντο, μακάρι να το καταλάβαιναν στο παρελθόν και οι δικοί μας…
Η άλλη απόφαση είναι για την προμήθεια αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος, όπου κονταροχτυπιούνται η αμερικανική πρόταση για τους PATRIOT (Raytheon / Lockheed Martin), η ευρωπαϊκή (ιταλο-γαλλική) για το SAMP/T-Aster 30 και η ρωσική που αφορά στα S-300.
Η κινεζική που αφορά στα HQ-9 δεν αναμένεται να εξεταστεί σοβαρά, για πολιτικούς λόγους, ασχέτως των επιδόσεων του συστήματος.
Αν και η Τουρκία αφήνει με έξυπνο τρόπο να εννοηθεί ότι η ρωσική πρόταση «παίζει δυνατά», στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η μάχη θα κριθεί ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους, με πιθανότερους νικητές τους πρώτους, ασχέτως της βιτριολικής ρητορικής που ενίοτε εκτοξεύεται από τουρκικής πλευράς…
Εν κατακλείδι, να αναφέρουμε ότι η Τουρκία υπέγραψε δάνεια ύψους 2,19 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της ναυπήγησης έξι υποβρυχίων στην Τουρκία.

Defence-point

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP