Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αποστάσεις Κομισιόν για το φράχτη στον Έβρο


"Η Κομισιόν δεν σχολιάζει προθέσεις ή δηλώσεις" δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Παπουτσή, σχετικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, ώστε να εμποδίζεται η εισροή μεταναστών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Μικέλε Τσερκόνε εκπρόσωπος της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σ. Μάλστρομ, είπε ότι η Επιτροπή κατέστησε σαφές στις ελληνικές αρχές ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρξουν ισχυρές και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των συνόρων, την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος ασύλου.

"Η διαχείριση των συνόρων είναι μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα των κρατών μελών, ιδίως αν πρόκειται για εξωτερικά σύνορα της ΕΕ", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως όλα τα μέτρα που προωθούνται θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ. Ο κ. Τσερκόνε τόνισε τη σημασία φύλαξης αυτών των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αποθαρρύνονται τα κυκλώματα λαθρομεταναστών.
Ωστόσο, επεσήμανε πως η κατασκευή φραχτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων
Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Τόνισε, πάντως, ότι η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ρευμάτων περνά μέσα από τον πολιτικό διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, στις εν εξελίξει και εντατικοποιημένες προσπάθειες που διεξάγονται, ώστε τελικά να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.


Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
Επίθεση στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική της πολιτική εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αναφερόμενος στην εξαγγελία της κυβέρνησης για συρματόπλεγμα στον Έβρο ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι «με μεμονωμένα μέτρα και "μπαλώματα", όπως τα "συρματοπλέγματα στον Έβρο", το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν λύνεται».
Μέσω ανακοίνωσης ο ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εξαγγελία Χ. Παπουτσή γιατί όπως υποστηρίζει "εδώ δεν μπορούν να φράξουν την Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Τον Έβρο θα φράξουν;".

nooz

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP