Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αντιδράσεις για τον φράχτη στον Εβρο(Και η Διεθνής αμνηστία τώρα..)


Παραβίαση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να παρεμποδιστεί η εισροή λαθρομεταναστών.
«Εάν η ΕΕ επιτρέψει την οικοδόμηση του εν λόγω φράχτη, τότε παραβιάζει και η ίδια τις θεμελιώδεις αρχές της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δηλώνει σε συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου» το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, Βόλφγκανγκ Γκρεντς.

Με τον τρόπο αυτόν η ΕΕ οχυρώνεται ως νησίδα των πλουσίων έναντι ανθρώπων που διώκονται στις πατρίδες τους ή δραπετεύουν από την φτώχεια», προσθέτει στην συνέντευξή του ο Γκρεντς.

Το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας διευκρινίζει ότι η ΕΕ δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει χώρες που είναι αντιμέτωπες με τα κύματα των προσφύγων. «Θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην Ευρώπη το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο κατανέμονται σε διάφορες περιοχές της χώρας με ειδική ποσόστωση. Με τον τρόπο αυτό θα κατανέμονται οι πρόσφυγες στις διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ», υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Γκρεντς.
«Κόσμος πιο ανθρώπινος, χωρίς φράχτες»
Σε σημερινό της σχόλιο η γερμανική εφημερίδα «Νόιε Βεστφέλισε» αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα κύματα των προσφύγων που δέχεται». Και προσθέτει: «Περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν παράνομα σήμερα στη χώρα, που ως γνωστόν πλήττεται από την οικονομική κρίση. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ισπανία. Αντιδρώντας η Ευρώπη προσπαθεί να κλείσει τα περάσματα. Η Γαλλία ακολουθεί πολιτική απέλασης των Ρομά, η Ιταλία και η Ισπανία ενισχύουν τους ελέγχους, ενώ η Ελλάδα σχεδιάζει την κατασκευή συνοριακού φράχτη. Όλα αυτά δεν είναι δόκιμα μέτρα. Με τον τρόπο αυτόν δεν μπορεί να αναχαιτισθεί το κύμα των προσφύγων. Ο κόσμος θα πρέπει επιτέλους να φροντίσει έτσι ώστε να εξαφανιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες. Ο κόσμος θα πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινος και όχι να χτίζει φράχτες», καταλήγει το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.
Η γερμανική επιθεώρηση «Ντερ Σπίγκελ» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ελληνικό προστατευτικό τείχος αναμένεται να στεγανοποιήσει την ΕΕ» και υπότιτλο «Ένας στους οκτώ λαθρομετανάστες έρχεται στην ΕΕ μέσω Ελλάδος», αναφέρει ότι το φαινόμενο αυτό «σύντομα θα σταματήσει κατά βούληση της ελληνικής κυβέρνησης». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «πρότυπο αποτελεί το επίμαχο προστατευτικό τείχος των Η.Π.Α. στα σύνορα με το Μεξικό».
Τέλος, το Σπίγκελ τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πολύ ανησυχητική την κατάσταση στον Έβρο: Στις πόλεις, χιλιάδες μετανάστες ζητιανεύουν στους δρόμους. Εκατοντάδες προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ένα από τα πλοία με προορισμό την Ιταλία. Ακόμα και το γερμανικό Υπ. Εσωτερικών, που έστειλε το Νοέμβριο αντιπροσωπεία για επί τόπου αυτοψία, ανησυχεί και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων.
Οι αστυνομικοί της ΕΕ (Frontex) βοηθούν την Ελλάδα στον έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων και στη μεταφορά των προσφύγων στα στρατόπεδα υποδοχής. Ασαφές παραμένει όμως τι θα γίνει στη συνέχεια. Η κατάσταση στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων θεωρείται καταστροφική. Επιπλέον, το ελληνικό σύστημα χορήγησης ασύλου δεν αντέχει λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP