Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Κατά της «ανακήρυξης» ανεξαρτησίας των Κατεχομένων η Βρετανία το 1980


Απόρρητα έγγραφα του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό.Από τις αρχές του 1980 η Βρετανική κυβέρνηση είχε πληροφορίες ότι o τότε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς θα προχωρούσε σε ανακήρυξη του λεγομένου κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αναφέρεται σε έγγραφο του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αποδεσμεύτηκε από τα βρετανικά αρχεία.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ στο έγγραφο σημειώνεται ότι η Βρετανία ήταν αποφασισμένη να αντιδράσει με πολύ έντονο τρόπο για να αποτραπεί, αν ήταν δυνατό, η ανακήρυξη του λεγόμενου κράτους και να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να το αναγνωρίσει, καλώντας και τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. Επίσης, προστίθεται ότι η Βρετανική κυβέρνηση θα αποδοκίμαζε έντονα την ανακήρυξη λεγόμενου κράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς, καθιστώντας σαφές ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, σε άλλα έγγραφα του «Φόρεϊν Όφις» της ίδιας χρονιάς τηρούνται ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Στις θέσεις των ηγετών και των δυο κοινοτήτων σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της διακοινοτικής, όπως αναφέρεται, διαμάχης, «διαπιστώνεται και στις δύο πλευρές σχεδόν τυφλή αδιαλλαξία και παραλογισμός».
Σε άλλο έγγραφο γίνεται αναφορά στο θέμα της χρήσης του αεροδρομίου του Ακρωτηρίου στη Βρετανική Βάσης Επισκοπής από ξένα αεροπλάνα, αφού ενημερωθεί η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία όμως, σημειώνεται, δεν θα μπορεί να αρνηθεί μια τέτοια χρήση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP