Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Tούρκος βουλευτής υπέρ της απομάκρυνσης των πυρηνικών όπλων από τo Incirlik


ην απομάκρυνση των 90 πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Incirlik στα Αδανα ζήτησε και πάλι ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Sukru Elekdag . Μιλώντας χθες στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Elekdag είπε ότι η παρουσία των όπλων επιβεβαιώθηκε από έγγραφο που αποκάλυψε πρόσφατα η ιστοσελίδα WikiLeaks. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε σημείωμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 12.11.2009, στο οποίο περιλαμβάνεται αναφορά του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρhillip Gordon προς τον Γερμανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικά όπλα στη βάση Incirlik στην Τουρκία. Ο Elekdag είπε πως στο παρελθόν είχε αναφερθεί με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου ότι στο Incirlik υπάρχουν 90 πυρηνικές βόμβες τύπου Β61.

Ο Τούρκος βουλευτής υπογράμμισε ότι οι εν λόγω πυρηνικές κεφαλές είχαν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού, εναντίον του Συμφώνου Βαρσοβίας και της Σοβιετικής Ενωσης και ότι τη στιγμή που έχει εκλείψει το Σύμφωνο δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν τα όπλα αυτά στην Τουρκία. Ο βουλευτής σημείωσε επίσης ότι «η απομάκρυνση των όπλων από την Τουρκία θα λυτρώσει το Ιράν και ορισμένες άλλες μεσανατολικές χώρες από την ανησυχία που αισθάνονται απέναντι στα όπλα αυτά τα οποία δεν ελέγχει η Τουρκία. Από την άλλη, αυτό θα έδινε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αναλάβει πιο δραστήριο και δημιουργικό ρόλο στη διάσκεψη για την αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί το 2012».

«Η Τουρκία για ποιο λόγο διατηρεί τα όπλα αυτά στα εδάφη της τη στιγμή που η Ελλάδα έχει απομακρύνει τα αντίστοιχα όπλα από τη βάση στον Αραξο», αναρωτήθηκε ο Elekdag και, απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, είπε: «Διώξτε αμέσως τα όπλα αυτά, όπως έκανε η Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι στις 5 Απριλίου 2010, ο πρέσβης ε.τ. Τaner Baytok, μιλώντας στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, είχε υποστηρίξει ότι οι πυρηνικές κεφαλές δεν βρίσκονται στη βάση Incirlik στα Αδανα, αλλά στην Κωνσταντινούπολη. «12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη κάθονται πάνω σε πυρηνικές βόμβες. Σε περίπτωση έκρηξης, οι βόμβες αυτές είναι σε θέση να φέρουν τα πάνω κάτω στον Βόσπορο», είχε πει ο Baytok. Ωστόσο, με δήλωσή του που είχε δημοσιευτεί στις 6 Απριλίου στην εφημερίδα Milliyet, είχε μιλήσει λίγο διαφορετικά, λέγοντας ότι τα όπλα δεν παρουσιάζουν κίνδυνο, αφού «αποτελούνται από δύο τμήματα. Πρώτον, το τμήμα συμβατικής βόμβας και δεύτερον, την πυρηνική κεφαλή. Αυτά που έχουμε εμείς δεν περιλαμβάνουν πυρηνική κεφαλή».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP