Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Νέα κινητικότητα στο θέμα της εκλογής μουφτήδων στη Θράκη


Πρωτοβουλίες των μειονοτικών βουλευτών Χατζηοσμάν και Μάντατζη στη σκιά της άνευ όρων ενδοτικής ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής και ενώ όμως ταυτόχρονα δείχνει να συνεχίζεται και η προβληματική τους σχέση με τους ψευτομουφτήδες Μέτε και Σερήφ…

Η εσωτερική κόντρα που, ως γνωστόν, σοβεί εδώ και καιρό στην ηγεσία των τουρκοφρόνων της μειονότητας (μεταξύ του ψευτομουφτή Μέτε και των βουλευτών Χατζηοσμάν και Μάντατζη), επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Αζινλίκτσα» (4-12-2010), το οποίο παραθέτουμε στη συνέχεια (σε μετάφραση του http://tourkikanea.wordpress.com). Σχολιάζοντάς το πάντως, μπορούμε να πούμε ότι παρά το ενδιαφέρον που αναμφίβολα παρουσιάζει η συγκεκριμένη διχόνοια, δεν θα πρέπει να ρίξει στάχτη στα μάτια μας και να επαναπαύσει κανέναν ούτε για μια στιγμή. Μπορεί οι ανθρώπινες αδυναμίες και τα αρχηγικά σύνδρομα να αφορούν και στους…τουρκόψυχους και να δείχνουν ότι σε ένα βαθμό μας εξυπηρετούν, καλό θα ήταν να θυμόμαστε όμως ότι η υπερφιλόδοξη νέο-οθωμανική πολιτική της Άγκυρας είναι δεδομένη και τυγχάνει υπεράνω προσώπων. Πέραν άλλωστε της κόντρας των συγκεκριμένων ψευτομουφτήδων και μειονοτικών βουλευτών, το εν λόγω δημοσίευμα περιέχει, όπως θα δούμε, και άλλες πληροφορίες (π.χ. σε σχέση με το ζήτημα της εκλογής μουφτήδων στη Θράκη, που απαιτεί η Τουρκία), οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για τη χώρα μας. Τι έχει παραχωρήσει άραγε στην Άγκυρα η κατοχική κυβέρνηση των φαιοπράσινων Κουίσλινγκς;
Οι φόβοι μας αρχίζουν δυστυχώς σιγά-σιγά να επαληθεύονται:

«Ο Χατζηοσμάν γίνεται πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής, οι Μουφτήδες φεύγουν!

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμετ Χατζηοσμάν φέρεται πως το 2011 θα γίνει πρόεδρος στην Συμβουλευτική Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατά την διάρκεια των επαφών τους στο γλέντι νεολαίας στις 27 Νοεμβρίου στον Σύλλογο Τούρκων Δυτικής Θράκης του Κέλστερμπαχ στη Γερμανία λέγεται πως έχουν δηλώσει ότι ¨Το 2011 θα αλλάξουν την Συμβουλευτική Επιτροπή και το σύστημα των μουφτήδων¨.

Το 2011 και το θέμα της μουφτείας και η Συμβουλευτική Επιτροπή !

Πηγές υποστηρίζουν πως οι βουλευτές Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν ενοχλούνται από τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και από τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερήφ, πως το 2011 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν θα περάσει στην προεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής και πως μέλη του συλλόγου Πλάτανος – γνωστά για την εγγύτητα τους στον Χαλίτ Ερέν – θα γίνουν μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Να υπενθυμίσουμε πως στην σύναξη της 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα του αρμόδιου για τους Τούρκους του εξωτερικού, υπουργού προεδρίας Φαρούκ Τσελίκ, πέραν των βασικών συλλόγων της μειονότητας, ανάμεσα σε δεκάδες συλλόγους της μειονότητας, είχε προσκληθεί μόνο ο σύλλογος Πλάτανος.

Να αρθεί ο Ισλαμικός νόμος, οι νέοι μουφτήδες έτοιμοι!

Πηγές αναφέρουν πως για τις πιθανές εκλογές μουφτήδων ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη ζήτησε να αρθεί ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα της μειονότητας, το Ισλαμικό Οικογενειακό Δίκαιο και πως αυτήν του την άποψη την έχει περιγράψει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτουν μάλιστα πως η κυβέρνηση σε αυτή τη κατεύθυνση θα κάνει εκλογές και πως έχει υπάρξει σύγκλιση στο ότι η κυβέρνηση θα διορίζει όποιον επιθυμεί από τους τρεις που θα έχουν πάρει τους περισσότερους ψήφους.

Ποιοι θα είναι οι μουφτήδες που θα τους έχουν αφαιρέσει από τα χέρια το Ισλαμικό Οικογενειακό Δίκαιο!

Λέγεται πως ο νόμος με τον οποίον θα γίνουν οι εκλογές είναι πολύ κοντά στο νόμο για το σύστημα εκλογής μουφτήδων που είχε ετοιμάσει ο τέως ιδιαίτερος γραμματέας του βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, και πως οι βουλευτές πρότειναν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μεν μουφτεία Ξάνθης τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Μιλλέτ Φεϊζουλάχ Χασάνκαγια και για την μουφτεία Κομοτηνής τον εκλεγμένο βοηθό μουφτή Φεχίμ Κελαχμέτ.

Λέγεται πως το μεγαλύτερο εμπόδιο που βλέπουν μπροστά τους οι βουλευτές, είναι πως με την αφαίρεση του Ισλαμικού Οικογενειακού Δικαίου από τα ονόματα αυτά που σχεδιάζουν να φέρουν στις θέσεις των μουφτήδων, οι μουφτείες θα χάσουν τη σημασία τους και πως οι βουλευτές επιθυμούνε να τις θέσουν υπό τον έλεγχο τους».


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Είχαμε εντοπίσει εδώ και καιρό (από τις εκλογές του Νοέμβρη) ότι υπάρχει θέμα αναγνώρισης Μουφτήδων και θέσαμε και θέμα αξιοπιστίας στο ιστολόγιό μας. Δεν πέρασε πολύς καιρός και δυστυχώς για όλους μας έχουμε πέσει μέσα στην πρόβλεψή μας, αλλά με μια ουσιώδη απόκλιση σε ότι αφορά την επιλογή των προσώπων. Βλέπετε ότι οι προγνώσεις και οι εκτιμήσεις είναι πέραν από υποκειμενικές και με αρκετή δόση ρίσκου, έτσι και σε τούτη εδώ την πρόβλεψη, είχαμε ποσοστό επιτυχίας 90% (αν έιχαμε επιτυχία 100% θα έπρεπε να ανοίξουμε μαντείο και όχι ιστολόγιο).

Η "αποτυχία" μας λοιπόν είναι στα πρόσωπα, εμείς ποντάραμε στον Μετέ ως τον πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο "εκλεγμένο" Μουφτή, αλλά πέσαμε έξω, ελέω "εσωκοματικής αντιπολίτευσης" στους κόλπους της Μειονότητας. Μη γελιέστε, υπάρχει και τέτοιο θέμα μέσα στη Μειονότητα και οι κόντρες εκεί είναι πιο σκληρές από ότι οι "δικές" μας αντιπαραθέσεις στο Κοινοβούλιο και τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Βέβαια το παιχνίδι αρχίζει τώρα και ο δρόμος που θα διανύσουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι μακρύς, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές που εκφράζονται μέσω του Προξενείου και των βουλευτών του κυβερνώντος κόματος δεν θέλουν πια τις εθνικιστικές κορώνες περί αλυτρωτισμου, προκειμένου να υπάρξει μια ιπιότερη προσέγγιση στο θέμα της Θράκης, έτσι αποφασίστηκε ο παραγκωνισμός του Μετέ και των λοιπών που ανήκουν στην ίδια σφαίρα επιρροής.....προσεχώς τα νεότερα....οψώμεθα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP