Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η Τουρκία αμφισβητεί τη δυνατότητα της κυπριακής κυβέρνησης να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας


«Ακυρη» θεωρεί η Τουρκία τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αμφισβητώντας συγχρόνως τη δυνατότητα της κυπριακής κυβέρνησης να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην πρώτη επίσημη αντίδραση το τουρκικό ΥΠΕΞ με χθεσινή ανακοίνωση χαρακτηρίζει «πηγή ανησυχίας» τις συμφωνίες που υπογράφει η Κύπρος με άλλα κράτη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Η Άγκυρα κάνει λόγο για άτυχη εξέλιξη, καθώς είχε, όπως αναφέρεται, προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι μια τέτοια συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους αγνοεί την παρουσία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, επηρεάζει αρνητικά την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία και «δεν συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Τουρκία παραδέχεται ότι δεν είχε τις οποιεσδήποτε διεκδικήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή και δικαιολογεί το τουρκικό «ενδιαφέρον» με την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, προβάλλοντας εμμέσως και τη θέση περί «δύο κρατών».

Καθώς η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να αντιδράσει σε μια συμφωνία, η οποία δεν την αφορά, εμπλέκει το Κυπριακό υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι «Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα και δικαιοδοσία επί των θαλασσίων ζωνών του νησιού και η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και τους Τουρκοκύπριους». Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο μάλιστα για «μονομερείς κινήσεις των Ελληνοκυπρίων» που αποκαλύπτουν τις «πραγματικές προθέσεις τους» σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου σε συνάντηση που είχε χθες με Ελληνες δημοσιογράφους επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες της Γενεύης ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται με στόχο να επιτευχθούν συγκλίσεις ή σε διαφορετική περίπτωση να καταλογισθούν οι ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση στο Κυπριακό από τουρκικής πλευράς πριν από τις εκλογές του Ιουνίου...

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
imerisia

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP