Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μουσταφά Σαρνίτς «Η Τουρκία ακολουθεί μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική που πηγάζει από την γεωστρατηγική της θέση»



Παραθέτουμε την συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ο Τούρκος γενικός πρόξενος στην Κομοτηνή...

Ο πλέον πολυσυζητημένος τούρκος πρόξενος που πέρασε από την Κομοτηνή τα τελευταία χρόνια, Μουσταφά Σαρνίτς, λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του στην Θράκη, μιλά στον Παρατηρητή για πρώτη φορά δημοσίως για ζητήματα που αφορούν τον κύκλο των αρμοδιοτήτων του καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόοδο που έχουν διαγράψει τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Σαρνίτς, επιχειρεί να δώσει την εικόνα ενός μετριοπαθούς ανθρώπου που μεριμνά για την ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων κινούμενος στο πλαίσιο των διπλωματικών του καθηκόντων και αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τα μείζονος σημασίας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μειονότητα στην περιοχή, όπως είναι οι μη αναγνωρισμένοι «τουρκικοί» σύλλογοι και η αξιοποίησή τους από το τουρκικό προξενείο, το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων και το κατά πόσο η Άγκυρα το αναγάγει επισήμως σε ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά και την εμπλοκή του στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, με την παρουσία των ανεξάρτητων συνδυασμών σε Ξάνθη και Κομοτηνή.


Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, αυτή η δημόσια παρέμβασή του, δεν θα ήθελε να δυναμιτίσει το κλίμα στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για όλα τα θέματα για τα οποία ερωτήθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, εκφράζει την πίστη του ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και στην Θράκη...

ΠτΘ: Πώς αποτιμάτε την διετή μέχρι τώρα παραμονή σας στην θέση του γενικού προξένου της τουρκικής δημοκρατίας στην Κομοτηνή;
Μουσταφά Σαρνίτς: Άρχισα την θητεία μου ως Γενικός Πρόξενος στην Κομοτηνή τον Νοέμβριο του 2008. Κατά την διάρκεια αυτών των 2 χρόνων, προσπαθώ να συμβάλλω στο πλαίσιο των καθηκόντων του Γενικού Προξενείου μας στις σχέσεις που αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς, ειδικά μετά από την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού μας στην Αθήνα τον Μάιο του 2010. Βέβαια, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια παραμεθόρια περιοχή, μας φορτώνει με περισσότερες ευθύνες. Σε γενικές γραμμές όμως, μπορώ να πω ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Οι δυο λαοί άρχισαν να γνωρίζονται με εκατέρωθεν επισκέψεις. Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις κερδίζουν νέες δυναμικές. Στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού πραγματοποιούνται αμοιβαίες και ωφέλιμες εκδηλώσεις. Όλα αυτά συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ατμόσφαιρας αμοιβαίας συνεργασίας, κατανόησης και ανεκτικότητας.

«Δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα και ύψιστη σημασία στην ανάπτυξη δυνατοτήτων διασυνοριακής συνεργασίας»

ΠτΘ: Ποιοι ήταν οι στόχοι που θέσατε όταν ήρθατε και ποιοι από αυτούς παραμένουν έως σήμερα απραγματοποίητοι;
Μ.Σ.: Δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα και ύψιστη σημασία στην ανάπτυξη δυνατοτήτων διασυνοριακής συνεργασίας. Στην κυριολεξία, κοιτάω κάτω από κάθε πετραδάκι, για να επωφεληθούμε από κάποια ευκαιρία… Οι επιχειρηματίες φίλοι μου ξέρουν την μεγάλη αποφασιστικότητα και το πείσμα που με χαρακτηρίζει σε αυτό το θέμα. Προσωπικά θεωρώ την επίσκεψη του Εμπορικού Επιμελητηρίου της stanbul στην Κομοτηνή το Μάιο του 2010 με πολυπληθή αποστολή, ως ένα βήμα μείζονος σημασίας. Επίσης θα ήθελα να υπογραμμίσω την σημασία του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στην Edirne και να συγχαρώ, μεταξύ άλλων, και την Πρόξενο της Ελλάδας στην Edirne, την κ. Παρασκευή Τζεβελέκη για την συμβολή της.

Το Δεύτερο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιανουαρίου στην Κομοτηνή και αναμένουμε υψηλά ιστάμενες παρουσίες από την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να συγχαρώ και τα οικεία επιμελητήρια, με τα οποία βρισκόμαστε σε στενή επαφή, για την ευθύνη που επωμίστηκαν στην διοργάνωση του εν λόγω φόρουμ και τους εύχομαι καλή επιτυχία.

Παράλληλα, άλλη μια αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι η ίδρυση ενός δεύτερου παραρτήματος της Τράπεζας Ziraat Bank στην Ξάνθη, μετά από εκείνο της Κομοτηνής. Προσωπικά πιστεύω ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να επικεντρωθούμε στις κοινές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της βαριάς βιομηχανίας και του εμπορίου. Π.χ. μπορούμε κάλλιστα να αξιοποιήσουμε τον τομέα της κτηνοτροφίας που τελευταία διαπιστώνουμε μια κινητικότητα. Έχω την πεποίθηση ότι αν οι επιχειρηματίες εκατέρωθεν ενώσουν τα κεφάλαια, το εργατικό δυναμικό και την τεχνογνωσία που κατέχουν, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη προστιθέμενη αξία. Επίσης μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και να γίνουν επενδύσεις στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού.

ΠτΘ: Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Μ.Σ.: Δεν φιλοδοξώ να προβώ σε μια εκτίμηση της μεγάλης εικόνας από εδώ. Κρίνοντας όμως, από την θέση που βρίσκομαι στην Κομοτηνή, βλέπω ότι η αποφασιστική στάση της πολιτικής βούλησης δίνει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και οι εκατέρωθεν ανώτατες επισκέψεις, έχουν θετικό αντίκτυπο και στην περιοχή καθηκόντων μου.

«Οι Μειονότητες και στις δυο χώρες γέφυρες φιλίας και συνεργασίας»

ΠτΘ: Ποιος ο ρόλος των μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία στην διαμόρφωση των σχέσεων των δύο χωρών;
Μ.Σ.: Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι θεωρούμε τις Μειονότητες και στις δυο χώρες ως γέφυρες φιλίας και συνεργασίας. Οι Μειονότητες ένθεν και ένθεν αποτελούν ένα πλούτο, αντανακλούν την πολυπολιτισμικότητα των κοινωνιών, είναι σημαντικότατες και πρέπει πάντα τα τυχαίνουν ανάλογης προστασίας.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι υπάρχει πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σε ποια επίπεδα θα το βλέπατε αυτό εφικτό να συμβεί;
Μ.Σ.: Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων αναμφισβήτητα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Θράκη. Πιστεύω ότι η συνέργεια που θα δημιουργηθεί θα συμβάλλει στην αύξηση της οικονομικής ευμάρειας των λαών. Κάθε αντίθετη σκέψη αποτελεί αντίθεση στην ίδια την φύση…

«Πραγματοποιώ επαφές που αποσκοπούν στα συμφέροντα και των δυο χωρών και αναπτύσσουμε έργα συνεργασίας»

ΠτΘ: Η ειδικότερη σχέση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής με την εδώ διαβιούσα μουσουλμανική μειονότητα ποια είναι;
Μ.Σ.: Το Γενικό Προξενείο μας ασκεί τα καθήκοντά του στο πλαίσιο των διεθνών και διμερών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου ως ένα από τα τέσσερα Γενικά Προξενεία που υπάγονται στην Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Η περιοχή των ευθυνών μας συμπεριλαμβάνει τους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας, όπως επίσης τα νησιά Θάσος και Σαμοθράκη. Πραγματοποιώ διάφορες επαφές στην περιοχή ευθύνης μας με τους εκπροσώπους όλων των κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των ομογενών μου, που αποσκοπούν στα συμφέροντα και των δυο χωρών και αναπτύσσουμε έργα συνεργασίας.

ΠτΘ: Η προηγούμενη θητεία σας στο Κόσσοβο και με τους συμβολισμούς που εμπεριέχει αυτή η περιοχή, δημιούργησε σε ορισμένους την εντύπωση ότι η παρουσία σας στην Θράκη θα λειτουργούσε διχαστικά μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων; Εκτιμάτε ότι με την στάση σας και τον τρόπο εκπλήρωσης των διπλωματικών σας καθηκόντων, τους διαψεύσατε;
Μ.Σ.: Η θητεία μου δεν περιορίζεται μόνο με το Κόσσοβο. Κατά την δεκαοκτάχρονη διπλωματική μου καριέρα, εκτός από την Ankara, άσκησα καθήκοντα σε διάφορες Αφρικανικές, Δυτικοευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες. Και το σημαντικότερο… Σε όλες τις χώρες που υπηρέτησα, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσόβου, είχα πάντα στενή συνεργασία και φιλία με τους Έλληνες διπλωμάτες. Απλώς η μετάθεσή μου από το Κόσσοβο εδώ, δημιούργησε ενδιαφέρον και αυτό το θεωρώ φυσικό.

«Η Τουρκία έχει πετύχει μια δυνατή οικονομική σχέση με την Ε.Ε. μέσω Τελωνιακής Ένωσης»

ΠτΘ: Οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης, (Γερμανία, Γαλλία) έχουν μια πάγια επιφύλαξη για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Στην βάση αυτή, η Τουρκία στο προσεχές μέλλον διατηρεί την στρατηγική της προσέγγισης και της πλήρους ένταξης στην Ε.Ε.;
Μ.Σ.: Πιστεύω ότι η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. αποτελεί μια στρατηγική επιλογή και στόχο της Τουρκίας. Όπως γνωρίζετε και εσείς, η Τουρκία είναι πλήρες και ενεργό μέλος διεθνών Δυτικών οργανώσεων όπως το ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΟΣΕ, ΟΟΣΑ και υπεύθυνα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Επίσης έχουμε πετύχει μια δυνατή οικονομική σχέση με την Ε.Ε. μέσω Τελωνιακής Ένωσης. Παράλληλα, η Τουρκία έχει και άλλες προτεραιότητες που την αναγκάζουν να ακολουθήσει μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική που πηγάζει από την γεωστρατηγική της θέση.

ΠτΘ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια μετά την ολοκλήρωση της διπλωματικής σας καριέρας; Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Μ.Σ.: Πιστεύω ότι είναι λίγο νωρίς να σκεφτώ τα χρόνια της σύνταξης. Δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή η πολιτική.

«Νιώθω υπερήφανος που δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω σε μια περιοχή κατάμεστη από ιστορία και πολιτισμό»

ΠτΘ: Το πέρασμά σας από την Κομοτηνή, ποια θέση θα έχει στο πάνθεον των αναμνήσεων της διπλωματικής σας καριέρας;
Μ.Σ.: Στην θητεία μου στην Θράκη, διανύω μια περίοδο που θα έχω αξέχαστες αναμνήσεις. Νιώθω υπερήφανος που δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω σε μια τόσο μοναδική περιοχή που την αγκαλιάζει η οροσειρά της Ροδόπης και το Αιγαίο Πέλαγος, κατάμεστη με ιστορία και πολιτισμό.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Δεν ήταν στις προθέσεις μας να κάνουμε σχόλιο για την συνέντευξη. Το κάνουμε όμως επειδή δώσαμε μια υπόσχεση στο στενό μας φιλικό περιβάλλον για μια γενικευμένη προσέγγιση. Ο Τούρκος πρόξενος έκανε μια πολύ προσεγμένη τοποθέτηση στα ερωτήματα που του τέθηκαν αποφέυγοντας τις "κακοτοπιές" (άλλωστε τι διπλωμάτης θα ήταν αν έπεφτε σε παγίδες) και μίλησε για τα μη καυτά θέματα. Άξιο προσοχής πάντως κατά την άποψή μας είναι η έμφαση που δόθηκε στα θέματα οικονομικής συνεργασίας των 2 χωρών, με βαρύτητα στο φόρουμ του Ιανουρίου και στα υποκαταστήματα της ZIRAAT σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Η οικονομική επίθεση - διείσδυση φιλίας αρχίζει...και προς τούτο έρχεται να μας επιβεβαιώσει και το σχόλιο τοπικής εφημερίδας Ο ΧΡΟΝΟΣ, το όποιο παραθέτουμε.

***

Δεν είναι τυχαίο που ο αγγλικός και γαλλικός οικονομικός Τύπος την εβδομάδα που μας πέρασε είχε ειδικά αφιερώματα για μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα που κυοφορείται από την Τουρκία για την Θράκη.
-Και μάλιστα οι επενδύσεις αυτές όπως αναφέρουν δεν θα περιορίζονται μόνον σε βιομηχανικά προϊόντα και αγορές υφιστάμενων μονάδων, αλλά και σε υπηρεσίες και προϊόντα αγροτικά, τα οποία θα καλλιεργούνται εδώ στην περιοχή μας.
-Όλα αυτά, αναφέρουν, θα γίνουν με χρηματοδοτήσεις από την τουρκική τράπεζα «Ziraat Bank» και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας.
-Θετικό βλέπουν και το ενδεχόμενο για την άρση της βίζας με την γειτονική χώρα και δίνουν την εντύπωση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας ήδη πήρε το πράσινο φως για επενδύσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή.
-Βέβαια, οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι και επενδυτές που αρθρογραφούν, κάτι γνωρίζουν παραπάνω ή προετοιμάζουν το κλίμα για μικτά επιχειρηματικά σχήματα, αφού ως γνωστόν ένα πλήθος επιχειρηματιών Άγγλων και Ολλανδών δραστηριοποιούνται στην γείτονα χώρα με Τούρκους επιχειρηματίες.
-Είναι τυχαίο επίσης ότι πριν από λίγες μέρες η Ziraat Bank της Βοσνίας κέρδισε το βραβείο της καλύτερης τράπεζας και καλύτερου manager αντίστοιχα από το βοσνιακό πρακτορείο δημοσίων υπηρεσιών;
-Και από την άλλη βέβαια πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η δραστηριότητα μιας τράπεζας που χρηματοδότησε τον Κεμαλικό στρατό, που έγινε αποδέκτης του εξοντωτικού φόρου περιουσίας εις βάρος των Ελλήνων της Πόλης, που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην χρηματοδότηση της τουρκοκυπριακής Αγροτικής Τράπεζας αλλά και οι αποκαλύψεις πρακτόρων ως υπαλλήλων στην τράπεζα στην Βαγδάτη;
-Οι επενδύσεις όμως στα πλαίσια της ήπιας ισχύος και διείσδυσης στα Βαλκάνια που εφαρμόζει η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την παρούσα οικονομική αδυναμία της Ελλάδας, μάλλον μας βρίσκει απροετοίμαστους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP