Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Τουρκία: Το κυβερνών AKP κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του συντάγματος


Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία κατέθεσε σήμερα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του συντάγματος, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στον περιορισμό της εξουσίας των ανώτατων δικαστικών αρχών, οι οποίες τάσσονται αρνητικά απέναντι στο κόμμα αυτό. “Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση των κανόνων της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπεκίρ Μποζντάγκ, βουλευτής του AKP μετά την υποβολή του κειμένου στο κοινοβούλιο. Η αναθεώρηση αυτή του συντάγματος αποσκοπεί κυρίως στο να καταστεί πιο δύσκολη η διάλυση πολιτικών κομμάτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το ΑΚΡ γλίτωσε “παρά τρίχα” το 2008 από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι πιο αμφιλεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και οι οποίες έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της ιεραρχίας των δικαστών αφορούν την ανασυγκρότηση και την αλλαγή του τρόπου διορισμού των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου της Δικαστικής Εξουσίας (HSYK) και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το HSYK είναι το σώμα που είναι επιφορτισμένο με τον διορισμό δικαστών και την παρακολούθηση της σταδιοδρομίας τους. Μαζί με το Συνταγματικό Δικαστήριο, το HSYK θεωρείται προπύργιο του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση του AKP που έχει ισλαμικές καταβολές. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει επίσης τη δίκη από πολιτικά δικαστήρια των στρατιωτικών που κατηγορούνται σε καιρό ειρήνης για προσβολή της εθνικής ασφάλειας. Στα τέλη Φεβρουαρίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα πραξικοπήματος σε πολλές δεκάδες υψηλόβαθμους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, έπειτα από ένα άνευ προηγουμένου κύμα συλλήψεων που συγκλόνισε την Τουρκία, χώρα στην οποία ο στρατός θεωρείται ο εγγυητής του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP