Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Ελεύθεροι 19 συλληφθέντες για την “Βαριοπούλα”


Προσωρινά ελεύθεροι, μέχρι να δικαστούν, αφέθηκαν 19 συλληφθέντες – ύποπτοι για την υπόθεση «Βαριοπούλα», μετά την απελευθέρωση άλλων 9 αξιωματικών την περασμένη Τετάρτη. Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες είναι και ο πρώην στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της συνωμοσίας που είχε στόχο την προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2003 και ενέπλεκε μάλιστα την Ελλάδα σε αυτό.

Όλοι τους ανήκουν στην ομάδα των 49 εν ενεργεία ή απόστρατων στρατιωτών που είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ταράφ». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το 2003 οι στρατιωτικοί αυτοί σκόπευαν να προκαλέσουν εντάσεις και να υποκινήσουν στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς ερευνούν τις κατηγορίες της εφημερίδας σύμφωνα με τις οποίες οι ύποπτοι είχαν στόχο να τοποθετήσουν βόμβες σε ιστορικό τζαμί της Κωνσταντινούπολης, να καταρρίψουν ένα μαχητικό αεροπλάνο και να κατηγορήσουν για αυτό την Ελλάδα, συλλαμβάνοντας παράλληλα εκατοντάδες πολίτες για να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο στρατός αρνήθηκε ότι σχεδιαζόταν μια τέτοια συνωμοσία τονίζοντας ότι η «Επιχείρηση Βαριοπούλα» αποτελεί μέρος ενός σενάριου πολεμικών παιχνιδιών που χρησιμοποιείται στα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Τα πραξικοπήματα «ανήκουν στο παρελθόν», είχε δηλώσει ο στρατηγός του τουρκικού στρατού Μπασμπούγ, μετά τις αποκαλύψεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια, στη γείτονα χώρα, ο στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις φορές την κυβέρνηση.

Προφυλακισμένοι παραμένουν ακόμη μόνο 7 στρατιωτικοί.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP