Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Cemil Çiçek


Η σημερινή αγγλόγλωσση Today΄s Zaman δημοσιεύει, στην 9η σελίδα, ολοσέλιδη συνέντευξη που της παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Cemil Çiçek, η οποία προαναγγέλλεται στο πρωτοσέλιδο της.
Οι παρατηρήσεις του Çiçek συνοψίζονται ως εξής:


o Οι Χριστιανοδημοκράτες, που ηγούνται σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι ψυχροί ως προς το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..
o Η αρνητική και καταστροφική συμπεριφορά της Ε.Ε. ενθαρρύνει τις ομάδες, που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας, αλλά και την πεποίθηση του τουρκικού λαού, ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αποδεχθεί την Τουρκία, ανεξαρτήτως των επιδόσεών της.
o Ενώ πρέπει να υπάρχει λαϊκή υποστήριξη για την ενταξιακή πορεία της χώρας, αρνητικές δηλώ-σεις και συμπεριφορές μειώνουν την υποστήριξη αυτή.
o Άποψη του κυβερνώντος ΑΚΡ είναι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι ωφέλιμες για τη χώρα, υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε..
o Η Ε.Ε. δεν στάθηκε ικανή να αναδειχθεί σε δύναμη επίλυσης διεθνών κρίσεων. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ως μέλος την Τουρκία, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυσή τους.
o Σε ό,τι αφορά την εσωτερική επικαιρότητα, στην υπόθεση Εργκενεκόν πρέπει η δικαιοσύνη να αφεθεί να πράξει το έργο της, απερίσπαστη. Πρέπει να αποφεύγονται οι δηλώσεις.

Ειδικότερα:
Σε ερώτηση της εφημερίδας εάν, κατά το 2009, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. θα ακολουθήσει και πάλι την ίδια κατεύθυνση, όπως είχε ανακοινωθεί και το 2008, παρότι δεν εστέφθη από επιτυχία», ο Çiçek απάντησε ότι η τουρκική νομοθεσία, η οποία σχετίζεται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, έχει τύχει - επί υπουργίας του - επεξεργασίας με τη φροντίδα του τουρκικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σε ερώτηση της εφημερίδας τι θα συμβεί, αν τελικά δεν υπάρξει πλήρης ένταξη, ο Çiçek απέκλεισε κάθε άλλο ενδεχόμενο, υπογράμμισε ότι η όλη προσπάθεια της Τουρκίας γίνεται προκειμένου να υπάρξει πλήρης ένταξη, ενώ σημείωσε ότι, ενώ η Ε.Ε. είναι μια οικονομική δύναμη και έχει πολιτική ισχύ, εν τού-τοις δεν διαθέτει στρατηγική δύναμη. Δεν συνιστά μια δύναμη, η οποία είναι σε θέση να επιλύει προβλήματα στη διεθνή κονίστρα, όπως η σφαγή στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο ή τα γεγονότα στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω της ένταξης της Τουρκίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των κρίσεων.
Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με τη γενική επιβράδυνση, που παρατηρείται στην ενταξιακή διαδικασία, ο Çiçek απαρίθμησε αρκετούς λόγους γι’ αυτό, όπως οι χριστιανοδημοκρατικές ηγεσίες χωρών της Ε.Ε. που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας, η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και στη συνέχεια το ζήτημα της Κύπρου. Ως προς τον τελευταίο λόγο, ανέφερε ότι η Ε.Ε. ενέταξε ως πλήρες μέλος τους Ελληνοκύπριους, παρότι είχαν διαφωνίες με τους γείτονές τους, τις οποίες δεν προσπάθησαν να επιλύσουν. Με το να μην προσφέρει καμία λύση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Ε.Ε. έδειξε ότι δεν είναι και δεν θα γίνει στρατηγική δύναμη. Παρότι το έχουν παραδεχθεί με μισή καρδιά, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να δίνουν την υποστήριξή τους στους Ελληνοκύπριους και να απαιτούν το κάθε βήμα να γίνεται από την τουρκική πλευρά. Αυτή είναι η στρεβλή περί δικαίου αντίληψη της Ε.Ε.. Εμπόδισαν το άνοιγμα 8 εκ των 33 κεφαλαίων προς διαπραγμάτευση, λόγω των Ελληνοκυπρίων. Πέντε κεφάλαια εμποδίστηκαν από τη Γαλλία. Οι εκθέσεις προόδου 10 κεφαλαίων δεν έχουν επιστραφεί ακόμη στην Τουρκία. Όταν αυτά απομακρυνθούν από το τραπέζι, δεν υπάρχει κάτι άλλο σημαντικό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήδη 10 κεφάλαια έχουν ανοίξει. Απομένουν μόνο 6 κεφάλαια. Αυτοί, που παραπονούνται για επιβράδυνση, πρέπει να το αντιληφθούν.
Σε ερώτηση της εφημερίδας αν για όλα, λοιπόν, ευθύνεται η Ε.Ε. και αν δεν υπάρχει κάτι από πλευράς Τουρκίας που εμπόδισε την ενταξιακή διαδικασία, ο Çiçek απάντησε: «Φυσικά υπάρχουν εμπόδια στη δική μας πλευρά, αλλά μπορούμε να τα υπερπηδήσουμε, όπως πράξαμε και στο παρελθόν. Όμως, η αρνητική και καταστρεπτική στάση της Ε.Ε. ενθάρρυνε τις ομάδες που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ενδυνάμωσε στον τουρκικό λαό την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αποδεχθεί την Τουρκία, ανεξαρτήτως των επιδόσεών της. Βεβαίως, πρέπει να υπάρξει λαϊκή υποστήριξη για την ενταξιακή πορεία, αλλά αρνητικές δηλώσεις και συμπεριφορές την μειώνουν».
Σε ερώτηση της εφημερίδας αν, μετά τα σκληρά λόγια του Π/Θ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, το ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ θα αποσύρει την υποστήριξή του από την Τουρκία σε ό,τι αφορά το ψήφισμα για την αρμενική «γενοκτονία» και αν έχει ξεκινήσει μια καινούργια εποχή στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, ο Çiçek αποκρίθηκε ότι «δεν έχουμε εχθρικά αισθήματα εναντίον των Εβραίων ή του ισραηλινού λαού και δεν θα έχουμε ποτέ. Η Τουρκία, είναι η μόνη χώρα, που μπορεί να εκφράσει αυτή την κριτική και ταυτοχρόνως να συνδιαλέγεται με όλες τις πλευρές. Θεωρούμε σημαντικές τις σχέσεις μας με το Ισραήλ και σκοπεύουμε να τις κρατήσουμε έτσι».
Σε άλλη ερώτηση της εφημερίδας αναφορικά με την υπόθεση Εργκενεκόν, ο Çiçek απάντησε ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβολές δηλώσεων από πολιτικά ή άλλα πρόσωπα, για να κάνει ό,τι απαιτείται, αναμένοντας την ολοκλήρωση της δίκης.
Σε προτροπή της εφημερίδας να σχολιάσει «τις απόψεις κάποιων ανθρώπων – όπως ο Μümtaz Soysal και άλλοι – σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι παράπτωμα η σκέψη ή ο σχεδιασμός ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, όσο δεν υπάρχει καμία απόπειρα υλοποίησής του», ο Çiçek αποκρίθηκε – μεταξύ άλλων – πως ο κ. Soysal εξειδικεύεται στο συνταγματικό και όχι στο ποινικό δίκαιο, συνεπώς τα επιχειρήματά του δεν έχουν ισχύ.
Τέλος, σε ερώτηση της εφημερίδας αναφορικά με τα γεγονότα, που προηγήθηκαν των προεδρικών εκλογών, εν όψει και της αποκαλυφθείσης συνδιάλεξης μεταξύ του πρώην Αρχηγού του Γεν. Επιτελείου των ΤΕΔ Κaradayı και του αρχηγού του κόμματος ΑΝΑVATAN Erkan Mumcu, o Çiçek απάντησε υπογραμμίζοντας ότι θα έρθει ο καιρός που θα ξεκαθαρίσουν όλα τα γεγονότα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, ότι το ΑΚΡ έθεσε όλα τα ζητήματα, που ανέκυψαν τότε, στη λαϊκή ετυμηγορία, ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει πίσω της εκείνες τις ημέρες και ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να υπάρξει εμπέδωση της δημόσιας τάξης, διότι χωρίς αυτή δεν μπορούν να υπάρξουν οι ελευθερίες.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP