Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δικτύων NTV, CNN Türk και internethaber, καθώς και στο σύνολο του σημερινού γραπτού Τύπου, ο Π/Θ Ερντογάν έκανε χθες το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής του εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου, με συγκέντρωση του κόμματός του στην περιοχή του Κοτζάελι.

Στην πρώτη αυτή προεκλογική συγκέντρωση, ο Π/Θ Ερντογάν είχε και πάλι σαν στόχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP. Όσον αφορά τα τελευταία [ισλαμικά] ανοίγματα του CHP περί λειτουργίας φροντιστηρίων Κορανίου και περί αποδοχής στο κόμμα γυναικών με ισλαμική περιβολή, ο Ερντογάν, στέλνοντας μήνυμα, που – όπως γράφει ο Τύπος – απευθυνόταν στον Εισαγγελέα, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη δίκη για την απαγόρευση λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, είπε: «Ελπίζω ότι εκείνοι, οι οποίοι ξεκίνησαν δίκη εναντίον του ΑΚΡ, να βλέπουν και τις εξελίξεις αυτές».
Ο Π/Θ Ερντογάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 περίπου νομούς, μίλησε χθες για πρώτη φορά στην περιοχή του Κοτζάελι. Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον η παλιά Τουρκία και ότι η χώρα ότι έχει αλλάξει πολύ εντός των τελευταίων 6 ετών, ενώ τόνισε: «Εμείς κάναμε την Τουρκία να μην κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες. Ανοίξαμε την Τουρκία προς τον κόσμο και τον κόσμο προς την Τουρκία».
Η Milliyet σε δίστηλο της πρώτη σελίδας της με τον τίτλο «Ο λαός δεν πιστεύει σε αυτά τα ανοίγματα», γράφει ότι από δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία ερευνών A&G σε 33 νομούς, με 2.407 συμμετέχοντες, προέκυψε ότι το 52,6% αυτών θεωρεί ως «προεκλογική επένδυση» την ενέργεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, που προχώρησε σε εγγραφή στους κομματικούς του καταλόγους γυναικών με ισλαμική περιβολή. Το ποσοστό εκείνων, που κρίνουν σωστή την ενέργεια αυτή και την υποστηρίζουν, είναι μόνο 6,1%, ενώ το 15,3% δηλώνει ότι αυτό δεν αρμόζει στο CHP.
Όσον αφορά το άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ προς τους Αλεβίτες, το ποσοστό εκείνων, οι οποίοι δεν το θεωρούν ειλικρινές, φθάνει στο 46,9%, ενώ στο 23,8% βρίσκεται το ποσοστό εκείνων, σύμφωνα με τους οποίους «παρά τον προεκλογικό του χαρακτήρα, το άνοιγμα αυτό αποτελεί θετική ενέργεια». Το άνοιγμα αυτό υποστηρίζεται από το 16,9%.
Το ποσοστό εκείνων, που θεωρούν σωστή ενέργεια τη λειτουργία τηλεοπτικού δικτύου στην κουρδική, στο πλαίσιο της κρατικής TRT, φθάνει στο 39,9%. Το ποσοστό εκείνων, που θεωρούν την ενέργεια αυτή λανθασμένη, φθάνει στο 46,4%. Επίσης, και το 53,2% των ψηφοφόρων του φιλοκουρδικού DTP δηλώνει ότι η κουρδική τηλεόραση αποτελεί λανθασμένη ενέργεια.
Για τον ποιητή και συγγραφέα Ναζίμ Χικμέτ, στον οποίο δόθηκε και πάλι, μεταθανάτια, η τουρκική ιθαγένεια, το 46,4% εκφράζει την άποψη ότι ήταν μια πολύ σωστή ενέργεια, ενώ το 20,5% την κρίνει λανθασμένη. Το δε 33,1% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP