Κυριακή, 24 Απριλίου 2011

«H Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Κύπρου»


Η Τουρκία «δοκιμάζει» τις αντοχές τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας καθώς και τις διεθνείς αντιδράσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”, λόγω των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων για διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που εμπίπτουν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ελλάδας.

Η εφημερίδα που επικαλείται πηγές χωρίς να τις αναφέρει ονομαστικά, επισημαίνει ότι η Τουρκία αλλάζει τους χάρτες των θαλασσίων “οικοπέδων” ανάλογα με τις πιέσεις ή αντιδράσεις που αντιμετωπίζει, ενώ ζήτησε την εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος για 11 “οικόπεδα” στον κόλπο της Αττάλειας, που εκτείνονται μέχρι και το δυτικό άκρο της Κύπρου.

Παράλληλα κήρυξε διαδοχικά προσφορές ενδιαφέροντος για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες και επαναξιολόγηση ερευνών που έγιναν στο παρελθόν. Στόχος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ο έρευνες να γίνουν το καλοκαίρι.
Επίσης γράφει ότι προηγουμένως, λόγω πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία άλλαξε το χάρτη των οικοπέδων που είχε δημοσιεύσει το 2008 με άλλο το 2009, αφαιρώντας “οικόπεδα” που διεκδικεί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Όμως διατήρησε ένα δυτικά της Πάφου, για το οποίο ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Επίσης -σύμφωνα πάντα με το “Φιλελεύθερο”- διατηρεί στους χάρτες της ένα ακόμα “οικόπεδο” νοτιοδυτικά της Πάφου, που περιλαμβάνει μέρος των “οικοπέδων” 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο όμως δεν περιέλαβε σ’ αυτά για τα οποία ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την “Εκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010″ προβλέπει την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο η Τουρκία αρνείται ή κωλυσιεργεί να πράξει.

newsbomb.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP