Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι ίδια με την Τουρκία των στρατηγών στο Αιγαίο


Από ελληνικής πλευράς, τους τελευταίους μήνες δημοσιεύθηκε πλήθος άρθρων και αναλύσεων για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία και αρκετές φορές καλλιεργήθηκε στην κοινή γνώμη η άποψη ότι, η προσπάθεια του Ερντογάν να «εκδημοκρατίσει» τη χώρα του θα έχει θετικά αποτελέσματα στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, με μερικούς να θεωρούν ότι οι Τούρκοι θα πάψουν να αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, δεδομένου ότι, από το 2003 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σχεδόν καμία αλλαγή στους αντίστοιχους τουρκικούς σχεδιασμούς, ειδικά μετά την αποκάλυψη του Σχεδίου Επιχειρήσεων SUGA της Διοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Στο κείμενο που ακολουθεί, παρατίθενται τα κυριότερα στοιχεία του εν λόγω σχεδίου, που αποδεικνύουν τις τουρκικές επιδιώξεις και την πολιτική των Τούρκων, ενώ δίδεται απάντηση στο ερώτημα, εάν αυτά υλοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι η εγκυρότητα των παρακάτω στοιχείων εστιάζεται στο γεγονός ότι αυτά αναγράφονται στο κατηγορητήριο της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης για την υπόθεση Βαριοπούλα.

1. ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ SUGA: Να αποτραπεί η Ελλάδα να δημιουργήσει τετελεσμένα στα νησιά, σε νησίδες και σε βραχονησίδες που δεν της παραχωρήθηκαν με συμφωνίες.
ΙΣΧΥΕΙ:Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα: «Η διατήρηση του υπάρχοντος status quo στο Αιγαίο δυσχεραίνει την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Για το λόγο αυτό, εμείς επιθυμούμε την αλλαγή του. Το Καστελλόριζο δεν συμπεριλαμβάνεται στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.»

2. SUGA: Να υπάρχει συνεχής ναυτική και αεροπορική παρουσία και επίδειξη της τουρκικής σημαίας στις περιοχές που περιλαμβάνονται μεταξύ 6 και 12 μιλίων από τα νησιά.
ΙΣΧΥΕΙ : Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Συγκεκριμένα, επισημαίνονται οι συχνές διελεύσεις πολεμικών πλοίων, καθώς επίσης και οι καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και των υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

3. SUGA: Κατόπιν διαταγής, θα πραγματοποιούνται ενέργειες που κλιμακώνουν την κρίση, λαμβάνοντας αντίστοιχα μέτρα βίας αλλά και αποτροπής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΙΣΧΥΕΙ: Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα: «Το 2010, τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 2.843 εξόδους στο Αιγαίο, ενώ τα ελληνικά πραγματοποίησαν 12.346. Αυτές πρέπει να μειωθούν.

4. SUGA: Τα σενάρια όλων των ασκήσεών μας και εκπαιδεύσεων σε θέματα τακτικής θα αναφέρονται στα νησιά.
ΙΣΧΥΕΙ: Σημαντικότερη όλων θεωρείται η διακλαδική αποβατική άσκηση με πραγματικά πυρά «EFES» που προβλέπει τη διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας σε ελληνικό νησί και διεξάγεται κάθε χρόνο. Τα σενάρια των ασκήσεων αυτών το 2007 και το 2010 αποκτούν ιδιαίτερη σημασία διότι εμμέσως στοχοποιούν το Καστελόριζο.

5. SUGA: Θα παρακολουθούνται επισταμένως όλες οι ενέργειες των Ελλήνων στα νησιά, στις νησίδες και στις βραχονησίδες στο Αιγαίο που παραχωρήθηκαν με συμφωνίες.
ΙΣΧΥΕΙ

6. SUGA:Να δημιουργηθούν καταστάσεις αύξησης της έντασης χωρίς να προκληθεί σύγκρουση με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ασκήσεων στο Αιγαίο.
ΙΣΧΥΕΙ.

7. SUGA: Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα πρέπει να μετατραπούν σε περιβάλλον διεξαγωγής επιχειρήσεων. Κατόπιν τούτου θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα:
- Θα πραγματοποιούνται επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις με τη συμμετοχή μικρού αριθμού μονάδων μας στο Αιγαίο. Επίσης, οι εκπαιδεύσεις αυτές στο νότιο Αιγαίο θα είναι συνεχείς.
- Θα ενημερώνεται άμεσα η κοινή γνώμη μας μέσω της ιστοσελίδας του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για κάθε αναχαίτιση ή παρενόχληση που θα πραγματοποιούν οι Έλληνες στα τουρκικά αεροσκάφη και πλοία.
- Χρησιμοποίηση βίας εναντίον ελληνικών αλιευτικών σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο επεισόδιο με δικούς μας αλιείς.
- Θα τηρούνται συνεχώς σε επιφυλακή αντίστοιχες μονάδες, προκειμένου να επέμβουν στο Αιγαίο όποτε χρειασθεί.
- Πραγματοποίηση συνεχών επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων των ναυτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή τουλάχιστον 4 πολεμικών μας πλοίων στην περιοχή του Αιγαίου που καθορίζεται από τις γραμμές Σάμος-Ικαρία και Κρήτη- Κάρπαθος-Σύμη.
- Διεξαγωγή επιχειρήσεων αναγνώρισης και επιτήρησης στα νησιά προκειμένου να διαπιστωθούν οι ελληνικές δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές.
- Εντατικές πτήσεις ελικοπτέρων σε περιοχές που ευρίσκονται μεταξύ 6 και 10 μιλίων στον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΛΑ: Ενδεικτικά αναφέρεται το επεισόδιο που πραγματοποιήθηκε στις 11-3-2011 από τουρκικό αλιευτικό εναντίον αντίστοιχου ελληνικού 3,8 ναυτικά μίλια βόρεια του Αγαθονησίου, όπου αμέσως κατέφθασε τουρκική ακταιωρός.

Το 2011, μέχρι την 15-3-2011, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοσίευσε 130 ανακοινώσεις, κατηγορώντας την Ελλάδα για 72 παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, 43 παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου και 15 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ίμια, τα οποία αποκαλούν τουρκικά.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Τουρκία του Ερντογάν σε ότι αφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν παρουσιάζει καμία διαφορά από την Τουρκία των στρατηγών, επειδή ο βασικός καθοδηγητής και των δύο πόλων εξουσίας αναφορικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Χρήστος Μηνάγιας

strategyreport.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP