Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΒΑΓΙΑΖΗΤ?


« Αυτή η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού θωράκισε πολιτιστικά των Έβρο με τον πιο πλήρη και ολοκληρωμένο τρόπο.
Ενέταξε στον ΕΣΠΑ την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Αλεξ/πολη, την ολοκλήρωση της μουσειολογικής έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο Διδ/τειχου, την μεγαλύτερη παρέμβαση που έκανε ποτέ το Υπουργείο Πολιτισμού και αφορά τον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης – Δοξιπάρας, ενώ διέθεσε σημαντικές πιστώσεις για την συνέχιση των εργασιών στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Μεσημβρίας -Ζώνης , στη Σαμοθράκη , στην Παναγία Κοσμοσώτηρα των Φερών κλπ.

Στο ΕΣΠΑ επίσης ενέταξε την διάσωση του μουσουλμανικού μνημείου του Βαγιαζήτ, ανταποκρινόμενο σε ένα καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτό εκφράστηκε από όλους τους Δημάρχους Διδ/τείχου και όλους τους βουλευτές του Ν. Έβρου, που εξελέγησαν τις τελευταίες τετραετίες»...

... είπε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Έβρου κ. Ντόλιος, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων σχετικά με τα 4 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδ/τειχο, στη διάρκεια ημερίδας που διεξήχθη το Σάββατο 2/04/2011 στην Αλεξανδρούπολη, με διοργανωτή την Μητρόπολη Αλεξ/πολης και θέμα «Η προσέγγιση του Άλλου στη σύγχρονη Τουρκία».

« Όσο για την επιλογή της Κυβέρνησης να διαθέσει αυτά τα ποσά σε τέτοιου είδους έργα, αντί για την υπόθεση της δημοσιονομικής κρίσης, θεωρώ - τόνισε - λαϊκισμό τα περί αντιθέτου λεγόμενα, αφού είναι γνωστό, ότι αυτές οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να διατεθούν ούτε για μισθούς , ούτε για την υγεία, ούτε για την πρόνοια».

Λεφτά τελικά υπάρχουν, αλλά μόνον, για εκεί που θέλουν...

Το ιστορικό τέμενος του Βαγιαζήτ, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και σύμφωνα με την γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «είναι το σημαντικότερο μουσουλμανικό μνημείο της Ευρώπης και πρέπει να το αναδείξουμε». Για τον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής πάντως αποτελεί σύμβολο σκλαβιάς, υποτέλειας, καταπίεσης αλλά και ραγιαδισμού ανά τους αιώνες....

Μήπως λέμε...μήπως θα μπορούσε να διατεθεί κάτι και για την ανάδειξη των ''λειψάνων'' της Μαξιμιανούπολης ή του Παπικίου Όρους που έχουν αφεθεί στην τύχη τους ή είναι μάταιο να ζητάμε ανάλογη ευαισθησία και για τα χριστιανικά μνημεία στην περιοχή μας?

Η μοναστική πολιτεία του Παπικίου, ήκμασε τον 11ο αιώνα και έγινε ένα από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου. Οι ανασκαφές στο Παπίκιο άρχισαν το 1983 και έφεραν στο φως μονόχωρους, βυζαντινούς, θολοσκέπαστους ναούς, μοναστηριακά συγκροτήματα και εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, τα οποία χρονολογούνται στα τέλη του 11ου έως τις αρχές του 13ου αιώνα.

Αν όμως θέλετε να επισκεφτείτε την περιοχή... καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιον ντόπιο οδηγό για να εντοπίσετε τα ερείπια, καθώς η βλάστηση και τα στέγαστρα των αρχαιολόγων δυσκολεύουν το εγχείρημα, ενώ σε ότι αφορά το δρόμο που θα ακολουθήσετε για να φτάσετε μέχρι εκεί...ε καλύτερα να μη το συζητάμε...

http://ainou13.blogspot.com/2011/04/4.html


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Από το τίποτα καλό και αυτό το δημοσίευμα, μα δεν αρκεί από μόνο του... εδώ χρειάζεται γενική συστράτευση για τη διάσωση των πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση τα θερμά μας συγχαρητήρια στο συντάκτη του δημοσιεύματος.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP