Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Πιέσεις Τουρκίας στη Συρία για μεταρρυθμίσεις


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν δήλωσε σήμερα ότι θ’ ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ώστε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητάει ο λαός του. Οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

"Πέρα από την κυβερνητική αλλαγή, υπάρχουν προσδοκίες για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και ένα νέο Σύνταγμα", δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. Σε ερώτηση αν ανησυχεί για τη μετακίνηση Σύρων μεταναστών προς τη χώρα του, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: "Ελπίζω να μη συμβεί. Διαφορετικά αυτό θα μας δημιουργήσει δυσκολίες".

Ο Ερντογάν έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον α΄-Άσαντ δύο φορές από τότε που ξεκίνησαν οι ταραχές στη Συρία, όπου μέχρι στιγμής περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με μία οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας έχουν συλλάβει περισσότερους από 20 ανθρώπους έπειτα από τις χθεσινές διαδηλώσεις.

Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε τα ονόματα 21 ανθρώπων που συνελήφθησαν από τη συριακή ασφάλεια στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, και στην πόλη Χομς, βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού. Πριν από μία εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε εκδώσει μία ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τη Συρία να προχωρήσει σε οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ την καλούσε να δείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές.

http://www.enet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP