Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Άσκηση ειδικών δυνάμεων Κίνας και Τουρκίας σε τουρκικό έδαφος


Οι ειδικές δυνάμεις της Κίνας και της Τουρκίας ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ορεινού αγώνα στην Τουρκία. Οι ασκήσεις αυτές θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και αποτελούν το δεύτερο μέρος της κινεζοτουρκικής συνεργασίας μετά την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση του Ικονίου στις αρχές του Φθινοπώρου.

Στην άσκηση συμμετέχουν οι πλέον έμπειρες δυνάμεις των Τούρκων ορεινών καταδρομών οι οποίοι όπως είναι γνωστό έχσουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε τέτοιου είδους αποστολές από τον μακροχρόνιο πόλεμο με τους αντάρτες της κουρδικής οργάνωσης PKK. Η κοινή άσκηση πραγματοποιείται εντός του χώρου του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Στρατού.

Οι κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν συνολικά 7 μονάδες ειδικών δυνάμεων μία στην περιοχή Guangzhou, μία στην περιοχή Chengdu, μία στην πρωτεύουσα Beijing, μία στην περιοχή Shenyang, δύο στην περιοχή Nanjing, μία στην περιοχή Lanzhou, και δυνάμεις αμέσου επεμβάσεως επιπέδου λόχου στο Hong Kong κιαι στο Macau.
Η συνολική τους δύναμη κιμαίνεται μεταξύ 7.000-14.000, οι δε πρώτες μονάδες ιδρύθηκαν το 1988.
Η πλέον πρόσφατη αποστολή που ανέλαβαν ήταν η προστασία τριών κινεζικών εμπορικών πλοίων από πειρατές στην περιοχή του Άντεν. Για πολλά χρόνια οποιαδήποτε πληροφορία για τις μονάδες αυτές ήταν διαβαθμισμένη μόλιος πριν από ένα χρόνο κατα τη διάρκεια της 60ης επετείου της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας.
Στόχος των νέων ασκήσεων είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας και της επικοινωνίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, η εμπέδωση εμπιστοσύνης και η κατανόηση των χαρακτηριστικών των ειδικών δυνάμεων Κίνας και Τουρκίας.
Αναμφίβολα οι κινεζικές ειδικές δυνάμεις αποσκοπούν μέσα από αυτή την άσκηση, να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά τον οπλισμό, τις τακτικές, και την πραγματοποίηση αεροκίνητων επιχειρήσεων από τους Τούρκους.
Η αξιοποίηση των εμπειριών που έχουν αποκομίσει οι Τούρκοι στην Ν.Α Τουρκία αποτελεί την μία παράμετρο. Η δεύτερη είναι ότι η Τουρκία, ως ΝΑΤΟική χώρα μπορεί να προσφέρει πολλαπλάσιες πληροφορίες και γνώσεις στους Κινέζους, από οποιαδήποτε άλλη γειτονική τους χώρα με εξαίρεση την Ρωσία, που οι τελευταίοι δεν θα μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν.
Η αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυτικών, ΝΑΤΟικών τακτικών διεξαγωγής ορεινού αγώνα αποτελεί για τους Κινέζους ένα απροσδόκητο “δώρο” από την Τουρκία. Με μόλις 22 χρόνια ζωής, οι κινεζικές ειδικές δυνάμεις προσπαθούν να απορροφήσουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες και εμπειρίες από χώρες με εμπειρία στους τομείς, που αυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον.
Αν δε οι “δάσκαλοι” τους είναι και μέλη του ΝΑΤΟ ακόμα καλύτερα για αυτούς.
Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι κατΆ πόσο οι ασκήσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ΝΑΤΟ και αν υπήρξαν αντιδράσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας που οι Τούρκοι στα πλαίσια της ολοένας και πιο ανεξάρτητης πολιτικής τους έναντι του ΝΑΤΟ αγνόησαν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP