Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Σχόλιο ιστολογίου



Δεν ήταν στις προθέσεις μας να αναρτήσουμε δηλώσεις υποψηφίου Δημάρχου, γιατί πολύ απλά δεν θέλουμε να γίνουμε το όχημα της προεκλογικής εκστρατείας κανενός. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της ύπαρξής μας σαν ιστολόγιο βέβαια. Ο μόνος λόγος που αποφασίσαμε την αναρτηση αυτή είναι γιατί το "παιχνίδι" που παίζεται σε αυτόν τον Δήμο, όπως σε όλους εδώ στη Θράκη είναι γνωστό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Δήμος από την σχεδίασή του στην καλλικρατική του μορφή, αποτέλεσε ΔΩΡΟ στη μειονότητα. Αγνωστο το "γιατί". Η εκτίμιση ότι τελικά η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου δεν μπορεί να δοθεί με σαφήνεια, ασχέτως αν ο κ. Καδή Ισμέτ τυγχάνει της υποστήριξης του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και όσο ναναι επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η κρίση του εκλογικού σώματος της μειονότητας, με την εφαρμογή των γνωστών πλέον μεθόδων που ακολουθεί.

Από την άλλη ο κ. Κυριάκος Αμούτζας, συσπείρωσε δίπλα του το σύνολο σχεδόν του χριστιανικού στοιχείου αλλά και σημαντικό μέρος της μειονότητας, ιδίως στα χωριά του Ιάσμου με κεντρικό του σύνθημα τον άνθρωπο αλλά και χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στα 2 σινοικούντα στοιχεία, κατόρθωσε να κόψει πρώτος το νήμα την πρώτη Κυριακή, εξασφαλίζοντας παράλληλα και ένα μαξιλάρι σχετικής ασφάλειας 360 περίπου ψήφων (όπως από την αρχή της εμφάνισης των εκλογικών αποτελεσμάτων είχαμε διατυπώσει σε κατ' ιδίαν συνομιλίες).

Ο τρίτος της παρέας των υποψηφίων (το μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών) ο κ. Μουσταφά Ολγού Μουσταφά, πρώην Δήμαρχος Σώστη, παρά το έντονο παρασκηνιακό σενάριο που εκτυλίχθηκε (έμοιαζε περισσότερο με θρίλερ χολιγουντιανών προδιαγραφών) την τελευταία ημέρα της κατάθεσης των συνδυασμών στο πρωτοδικείο, με "πιέσεις" που του ασκήθηκαν και μετά από το ευτράπελο στην δεξίωση του τουρκικού προξενείου με την φράση που φέρεται να ειπώθηκε από υποψήφια σύμβουλο του συνδυασμού του περί το που θα οδηγηθούν οι ψήφοι την δεύτερη Κυριακή, απέσπασε 2.800 ψήφους και 25% γεγονός που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέο.

Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη δραστηριότητα στο Δήμο Ιάσμου, λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει η περιοχή. Αφουγκραστήκαμε τις αγωνίες και τον αγώνα τόσο των υποψηφίων, αλλά και των ενεργών πολιτών, οι οποίοι έδωσαν τις δικές τους επικές μάχες, ξοδεύοντας από τον προσωπικό και τον οικογενειακό τους χρόνο και αποδεικνύοντας ότι αυτά που υποσχέθηκαν δίνοντας τα χέρια στην αρχή του αγώνα τούτου, τα ενοούν και θα πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε εδώ και τώρα, μέσα από αυτές τις γραμμές δίνοντάς τους αυτό που τους αναλογεί, την αναγνώριση για την προσφορά τους για την επικράτηση του εκλεκτού τους συνδυασμού, χωρίς ακρότητες.

Και ενώ βρικόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν την δεύτερη αναμέτρηση, που θα κρίνει τον τελικό νικητή αλλά και τον μεγάλο χαμένο της μάχης για τον Δήμο Ιάσμου, το μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει η δεξαμενή ψήφων του τρίτου υποψηφίου και η πρόθεση ψήφου που θα επιδείξει όταν σταθεί μπροστά στην κάλπη για δεύτερη φορά. Τα διλλήματα φοβερά.

Από τη μία η πιστη στο σθένος με το οποίο αντιτάχθηκαν στις όποιες μεθοδεύσεις που υπήρξαν για αλλαγή πλεύσης και ενσωμάτωσης στην "ημέτερη" παράταξη, το οποίο (σθένος) εξέφρασαν στην κάλπη την πρώτη Κυριακή και καλούνται να επαναλάβουν και την δέυτερη, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το δίκαιο και το έντιμο του αγώνα τους και την υπεράσπιση των ιδεών τους.

Από την άλλη τα εθνοτικοθρησκευτικά "φίλτρα" που θα λειτουργήσουν, καθόσον στερούμενοι της όποιας "προστασίας" από τέτοιου είδους "επικοινωνιακά τεχνάσματα", θα είναι τα κλειδιά του να ενδώσουν τελικά στις ορέξεις αυτών που τις μεθοδεύουν και θα αυτοφιμωθούν για μια ακόμα φορά, υποτασσόμενοι στις επιθυμίες εξωθεσμικών με τα αυτοδιοικητικά πράγματα παραγόντων.

Οι λίγες ημέρες και νύχτες που απέμειναν δεν γνωρίζουμε αν φτάνουν για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ψήφοι. Ο αγώνας όμως είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα σκληρήνει κι άλλο και τα "παράδοξα" φαινόμενα θα ενταθούν προκειμένου να δεθούν οι ψήφοι (στην πλειοψηφία τους μουσουλμανικοί) στο άρμα του επίδοξου υποψηφίου. Το ποιά λογική θα επικρατήσει θα το δούμε στην κάλπη την Κυριακή το βράδυ. Ο δε απολογισμός μετά από την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων και λίαν συντόμως......

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP