Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Κινέζικα Su-27 σε εικονικές αερομαχίες στην Τουρκία (;)


Μια αναπάντεχη στρατιωτική άσκηση μεταξύ Κίνας και Τουρκίας τράβηξε την προσοχή αναλυτών στην Ουάσιγκτον. Οι δύο αεροπορίες συμμετείχαν σε μια κοινή αεροπορική άσκηση σε μια κεντρική επαρχία της Ανατολίας, το Ικόνιο.

Ήταν η πρώτη τέτοια άσκηση που διεξήχθη με συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων της Κίνας (Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού – PLAAF) και της Τουρκίας, που είναι μέλος του NATO.

Ένα μέρος της σημασίας του γεγονότος είναι ότι η κινεζική αεροπορία πρόσφατα επέδειξε μείζονα πρόοδο στην κρούση μακράς ακτίνας, κατά τη δική της άσκηση “Peace Mission 2010.” Η πρόσφατη κοινή άσκηση "Αετός της Ανατολίας" διεξαγόταν κατά το παρελθόν σε συνεργασία με την U.S.Α.F., άλλες αεροιπορίες του NATO και την ισραηλινή αεροπορία.

Η εφημερίδα Zaman της Άγκυρας ανέφερε ότι τουρκικά F-16 και κινεζικά Su-27 διεξήγαγαν εικονική αερομαχία. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο σχεδιάζει να επισκεφτεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα, και αναμένεται να υπογραφούν αρκετές συμφωνίες οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Το καλοκαίρι κινεζικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού JF-17 που προορίζεται για εξαγωγές, σταμάτησαν στην Τουρκία για ανεφοδιασμό, καθ' οδόν προς την αεροπορική έκθεση του Farnborough.

Η Τουρκία διαθέτει 200 F-16, 150 RF/F-4 και 75 F-5.

Άλλο ένα σημάδι ότι η Τουρκία αλλάζει το διεθνή της προσανατολισμό είναι η τροποποίηση του δόγματος ασφαλείας της, με την αφαίρεση ορισμένων γειτονικών της χωρών από τη λίστα όσων θεωρούνται απειλές για την εθνική ασφάλεια, καθώς και ο αποκλεισμός της ισραηλινής αεροπορίας από τις ασκήσεις της.

Σημ. "Εν Κρυπτώ": αυτή είναι μία από τις λίγες δυτικές αναφορές στην είδηση αυτή, η οποία διακινήθηκε κυρίως από τουρκικά ΜΜΕ, με πρώτη την "Ταράφ" (βλ. μετάφραση του άρθρου στο tourkikanea.wordpress.com) και στη συνέχεια τη "Ζαμάν" και τη "Χουριέτ". Η σαφής προσπάθεια της Τουρκίας να διαδώσει την είδηση επιβάλλει επιφυλακτικότητα ως προς την αυθεντικότητα των πληροφοριών και την ερμηνεία τους. Πάντως από τα σχόλια που συνοδεύουν το άρθρο στο aviationweek προκύπτει ότι η σινοτουρκική άσκηση πράγματι διεξήχθη, αν και όχι στο πλαίσιο του "Αετού της Ανατολίας". Επίσης οι πληροφορίες περί συνεκπαίδευσης τουρκικών F-16 με κινέζικα Su-27 δεν επιβεβαιώνονται, καθώς οι μαρτυρίες μιλούν για συμμετοχή F-4 από τουρκικής πλευράς. Αυτά όμως δεν αναιρούν τη σημασία της είδησης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP