Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ο Ερντογάν και πάλι στην Αθήνα


Στο ένθετο Pazar της Hurrıyet (3/4/2010) δημοσιεύεται ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα με τον τίτλο «Ο Ερντογάν μεταβαίνει και πάλι στην Αθήνα»

Στην ανταπόκριση γράφει ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας Τούρκος π/θ ή ένας Τούρκος Υπουργός, θα έρθει για δεύτερη φορά στην Αθήνα εντός πέντε μηνών. Τώρα μετά τον π/θ Ερντογάν θα έρθουν και πάλι στην Ελλάδα, ο Υπουργός Επικρατείας και Διαπραγματευτής με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς και ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου. Εμένα, γράφει ο ανταποκριτής, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι θα προκύψουν καλές ειδήσεις τους προσεχείς μήνες από το τρίγωνο Τουρκίας – Ελλάδας-Κύπρου.

Εχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια να λέμε : « Η πρώτη επίσκεψη μετά από 10 ή 20 χρόνια» . Για αυτό το λόγο μας φαίνεται δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο π/θ και οι Υπουργοί θα έρθουν για δεύτερη φορά στην Αθήνα εντός 5 μηνών.

Ο π/θ Ερντογάν θα φθάσει στην ελληνική πρωτεύουσα το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου για να λάβει μέρος στην Κλιματολογική και Περιβαλλοντολογική Διάσκεψη των χωρών της Μεσογείου. Η πρόσκληση στον π/θ της Τουρκίας έγινε από τον π/θ της Ελλάδας κ Παπανδρέου.

Ο κ Παπανδρέου, που είναι εδώ και ένα χρόνο στην εξουσία, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη του στην Τουρκία δύο μέρες μετά που ανέλαβε τα καθήκοντα αυτά. Είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, στην Κων/λη και από τότε μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα πάνε καλά. Δεν μιλάμε μόνο για θέματα οικονομικά, τουρισμού και εμπορίου. Τα πράγματα πάνε καλά και για τις διαφωνίες στο Αιγαίο. Ακόμα λέγεται πως καλά πάνε κατά τους τελευταίους μήνες και οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ. Οι τουρκικές πηγές λένε ότι παρατηρείται κάποια ύφεση στην στάση των Ελλήνων. Το ίδιο λέγεται και από ελληνικές πηγές για την στάση της τουρκικής πλευράς.

Αραγε θα θεωρηθεί ότι βιάζομαι πολύ αν πω ότι οι δύο αντιπροσωπείες προχώρησαν μέχρι ενός σημείου και οι δύο π/θ θα αξιολογήσουν στην Αθήνα την κατάσταση και θα λάβουν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις; Δεν νομίζω. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Παπανδρέου έδειξαν να διακατέχονται από πολιτική βούληση.

Υπάρχει ένας κατάλογος με τις διαφωνίες στο Αιγαίο, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, χωρικά υδατα κλπ. Στην περίπτωση που επιτευχθεί κάποια συμφωνία στις διαφωνίες για το Αιγαίο, πόσο μπορεί να σταθεί μόνο του το Κυπριακό;

Λέγοντας Κύπρο, θυμήθηκα ότι στην διάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα, αναμένεται να λάβει μέρος και ο «Ε/κ ηγέτης» Χριστόφιας, ο οποίος προ ημερών σε μια Σύνοδο στην Ουάσιγκτον είχε πει ότι οι δύο μητέρες πατρίδες επιτέθηκαν στην Κύπρο και ότι τώρα καταβάλλονται προσπάθειες από τις δύο πλευρές στο νησί. Αυτά είναι λόγια που δύσκολα μπορεί να λεχθούν από έναν «Ε/κ ηγέτη». Για αυτό άλλωστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον Ε/κ τομέα κατηγόρησαν τον Χριστόφια.

Μετά τον Ερντογάν θα μεταβούν πάλι στην Ελλάδα ο Υπουργός Επικρατείας και Διαπραγματευτής Εγκεμέν Μπαγίς και Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου.

Οι δημοσιογράφοι καμία φορά είναι σε θέση να «μυρίζουν» καλά και εμένα μου φαίνεται ότι τους προσεχείς μήνες θα προκύψουν «καλές ειδήσεις» από το τρίγωνο Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου. Κατά το παρελθόν έτυχε και να διαψευστώ αλλά και να επαληθευτώ….. Ας είναι για το καλό.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP