Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Με ρωσική βοήθεια η Τουρκία στο διάστημα


Την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου από τους συνολικά έξι δορυφόρους του συστήματος επιτήρησης κατασκοπίας Gozturk και τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η εκτόξευσή του το 2012, ένα χρόνο νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης αμφίβιου σκάφους στην Τούζλα, στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhuanet.

«Βάζουμε τέλος στην εξάρτησή μας από το εξωτερικό για την κατασκευή ειδικών πολεμικών μηχανών», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατόλια, και πρόσθεσε πως πλέον η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να θεωρηθεί ως ικανός παίκτης στη διεθνή σκηνή.

Πράγματι, η Τουρκία ενισχύει συνεχώς τη δημιουργία ισχυρής στρατιωτικής βιομηχανίας.

Η συνολική οικονομική δραστηριότητα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αναμένεται να αγγίξει τα 3 δισ. δολάρια φέτος, ενώ έως το 2020, βάσει του εθνικού προγράμματος αμυντικής αυτάρκειας, η τουρκική πολεμική βιομηχανία θα καλύπτει το 80% των αναγκών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το σύστημα κατασκοπίας Gozturk είναι ένα πολύπλοκο δορυφορικό σύστημα, συνολικού κόστους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του τουρκικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και της ΜΙΤ.
Θα βρίσκεται σε ύψος 65 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης και θα αποτελείται από έξι δορυφόρους καλύπτοντας την περιοχή από το Ιόνιο έως την Κεντρική Ασία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η Τουρκία είναι έτοιμη από τη βάση Μπαϊκονούρ στη νοτιοδυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με το Καζαχστάν, για την εκτόξευση του Rasat, του πρώτου στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης, αποκλειστικά κρατικής χρηματοδότησης, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν Τούρκοι μηχανικοί του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών.

enet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP