Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ: Πρωταγωνίστρια της παγκόσμιας ανάκαμψης


Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Ερντογάν και η συμβολή του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλί Μπαμπατζάν όχι απλώς έβγαλαν τη χώρα αλώβητη από την παγκόσμια κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, αλλά δημιούργησαν τους όρους μιας σταθερής ανάπτυξης.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν άφησε βαθιές πληγές στην Τουρκία και σήμερα χαρακτηρίζεται ως μία από τις χώρες που θα πρωταγωνιστήσει με μία ταχύτατη ανάκαμψη. Δεν είναι μόνον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αναθεωρεί προς το θετικότερο την πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές που προβλέπουν ότι, αν η Τουρκία συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, στα επόμενα χρόνια θα καταστεί μία από τις δυνατότερες οικονομίες στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι με το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που εισήγαγε η κυβέρνηση Ερντογάν και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η Τουρκία κατάφερε τα τελευταία χρόνια να σημειώσει σημαντικά άλματα τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό-διπλωματικό τομέα.
Η οικονομική κρίση του 2001, που οδήγησε σε κυβερνητική κατάρρευση και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους απαξίωσης του μέχρι τότε πολιτικού κατεστημένου, όπως φαίνεται, είναι πλέον παρελθόν, καθώς το χρέος και ο πληθωρισμός μειώθηκαν σε σημείο που να καλύπτονται οι δείκτες του Μάαστριχτ.
Η κυβέρνηση Ερντογάν πέτυχε τριπλασιασμό του εθνικού προϊόντος της μέσα στα τελευταία επτά χρόνια και ήδη συμμετέχει ως 17η οικονομία στον κόσμο στους G20.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του “World Economic Outlook” το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,2% φέτος, περίπου μιάμιση μονάδα περισσότερο από το 3,7% που προέβλεπε σε έκθεσή του ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός τον περασμένο Οκτώβριο.
Όμως και η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προβλέψει νωρίτερα ότι αναμένεται η τουρκική οικονομία να σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5% έναντι 3% έως 4% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της. “Η Τουρκία έχει ήδη ανακάμψει από το αρχικό εξωτερικό σοκ και επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς στη ροή κεφαλαίων και στον τομέα του εμπορίου», σημειώνει το IMF, αν και επισημαίνει ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει στο 3,4% το 2011, ανάλογα με τις παγκόσμιες εξελίξεις. «Στην αναδυόμενη Ευρώπη οι προοπτικές ανάπτυξης διαφέρουν μεταξύ των χωρών», αναφέρει η έκθεση του ΙMF, τονίζοντας ωστόσο ότι «οικονομίες όπως της Τουρκίας, όπου έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά, αναμένεται να σημειώσουν ραγδαία ανάπτυξη». Βεβαίως διατηρούνται κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται να κυμανθεί στο 9,7% το 2010 έναντι 6% το προηγούμενο έτος.
Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ» ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ.
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Στιβ Μπριάντ και ο Μπεν Χόλντα μιλώντας για την «Ώρα της Τουρκίας» στο περιοδικό «BusinessWeek» σημείωναν ότι η πολιτική Ερντογάν και Μπαμπατζάν οδήγησε στη χαλιναγώγηση των δημοσίων δαπανών, στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων αξίας 30 δισ. δολαρίων, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και στον τριπλασιασμό των εξαγωγών της χώρας.
Εκτιμάται ακόμη ότι με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% η τουρκική οικονομία θα μπορούσε να ξεπεράσει την αντίστοιχη γερμανική μέχρι το 2050, ενώ γίνεται αναφορά και στον τουρκικό πληθυσμό, το 25% του οποίου αποτελείται από άτομα κάτω των 15 ετών και μόνο το 6% είναι πάνω από 65, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει και άλλο την παραγωγικότητα της χώρας. Και οι δύο αναλυτές ωστόσο συνδέουν την οικονομική ανάπτυξη με το εύθραυστο της πολιτικής σταθερότητας στην Τουρκία. Όπως επισημαίνουν, για να καταφέρει να γίνει η Τουρκία η «επόμενη Γερμανία», πρέπει να υπάρχει πολιτική ειρήνη στη χώρα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Γιαλτσιντάς προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας και αυτός ότι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Γιαλτσιντάς πρόσθεσε μιλώντας στη «Ζαμάν» ότι η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη, που συνέβαλε και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.
Η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας και η συνέπεια στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίστηκαν ως πολύ σημαντικές παράμετροι για «πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης» και από τον Μουσταφά Κοτς, διευθύνοντα σύμβουλο σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η μέση παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι περίπου 4,25% το 2010, ενώ η πρόβλεψη του Ταμείου για την ανάπτυξη στις παγκόσμιες αγορές το 2011 παραμένει στο 4,3%, αμετάβλητη από την τελευταία εκτίμησή της τον Ιανουάριο.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP