Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Κυπριακό: Βήματα προς τη διεθνή διάσκεψη


Ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», με τίτλο «Βήματα προς τη διεθνή διάσκεψη» και υπότιτλο «Μέχρι το τέλος του χρόνου οι σχεδιασμοί για τη σύγκληση της συνόδου», αναφέρει τα εξής: «Η ‘Αγκυρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το θέμα ήγειρε πρώτος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού. Σήμερα η πρόταση αυτή έχει αποκτήσει αρκετούς συμμάχους και, όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο χρονικός ορίζοντας για την σύγκληση της είναι το τέλος του 2010. O Δεκέμβριος θεωρείται το τέλος του δρόμου, καθώς στη συνέχεια μια σειρά από συγκυρίες, που πρωτίστως αφορούν τη διεξαγωγή εκλογών σε Κύπρο και Τουρκία, θα επηρεάσουν το σκηνικό και τις προσπάθειες.

Πώς θα προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία; Η πρόταση της Τουρκίας βρίσκεται στο τραπέζι, ενώ η Λευκωσία, με τις τοποθετήσεις της, δεν αποκλείει κάτι τέτοιο. Η Άγκυρα, η οποία έχει θέσει αρχικά πρόταση για τετραμερή διάσκεψη, στη συνέχεια επιχείρησε να ανοίξει τον κύκλο όσων θα συμμετάσχουν, θέλοντας να παρουσιασθεί ως ‘ευέλικτη και εποικοδομητική’. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η Λευκωσία δεν αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης. Υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που συμφωνηθεί το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, περιουσιών, Ε.Ε. και οικονομίας, τότε θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για τη συζήτηση των διεθνών / εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού. Δηλαδή, της ασφάλειας, του εδαφικού και των εποίκων. Σε περίπτωση που ο Ντερβίς ‘Ερογλου αποδεχθεί και συνεχίσει από εκεί που έχουν σταματήσει οι συζητήσεις Χριστόφια-Ταλάτ, στις 30 Μαρτίου, θεωρείται από τρίτους ότι βασικό εμπόδιο θα είναι μόνο το περιουσιακό. Τα υπόλοιπα, δηλαδή, το εδαφικό, οι έποικοι και η ασφάλεια θα συζητηθούν στα πλαίσια της διεθνούς διάσκεψης. Ασφαλώς για τη Λευκωσία βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη. Προϋπόθεση που δεν φαίνεται να αποδέχεται η Άγκυρα. Πόσο αυτό μπορεί να ξεπερασθεί με μια φόρμουλα, αυτό θα διαφανεί στη συνέχεια.
Το θέμα τούτο αναμένεται να απασχολήσει ούτως ή άλλως την τριήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, που συνέρχεται σήμερα.

Κόμματα – Διαφορετικές προσεγγίσεις
Ποικίλουν οι θέσεις για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε πως ‘βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας’, προσθέτοντας ότι δεν είναι η ώρα να συζητούμε θέμα διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ για το θέμα, ο κ. Καρογιάν εκτίμησε ότι ‘εμείς αναμασούμε τώρα πρωτοβουλίες που η Τουρκία παίρνει και τις φιλτράρει μέσω κάποιων φιλικών της χωρών και εμείς συζητάμε τώρα για τα θέματα διεθνούς διάσκεψης. Συζητάμε αυτά τα θέματα όταν στις διαπραγματεύσεις συνεχίζει να υπάρχει χάσμα στις θέσεις των δύο κοινοτήτων λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και της στείρας πολιτικής της’.

Διεύρυνση της συμμετοχής στην υφιστάμενη διαπραγματευτική διαδικασία με την προσθήκη, πέραν των HE, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της EE, θα προτείνει ο ΔΗΣΥ στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του με την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης όπως την πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκφράζοντας ανησυχίες για περιπλοκές και κινδύνους που προκύπτουν από την προτεινόμενη σύνθεση. […]
Ατυχής και άκαιρη εκτιμά η γ.γ. των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, ότι είναι η πρόταση για πολυμερή διάσκεψη στο Κυπριακό γιατί έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία έχει αναβαθμισμένο ρόλο και μάλιστα με τρόπο που τοποθετεί στο ίδιο διεθνές στάτους την Κυπριακή Δημοκρατία με τις δύο κοινότητες».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP