Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Διπλή πρόκληση σε Αιγαίο και Έβρο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΑΣΚΗΣΕΙΣ… για γερά νεύρα κάνει η Τουρκία τόσο στον Έβρο όσο και στο Αι­γαίο.
Στην πρώτη περίπτωση, με εκπαίδευση διαρκείας ολόκληρης τεθωρακισμένης τα­ξιαρχίας στη διέλευση ποταμού με γέφυ­ρες. Και στη δεύτερη, με άσκηση που προ­γραμματίζεται για σήμερα και αύριο στο Κεντρικό Αιγαίο, όπου βάφτισε τουρκικές, όσον αφορά την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης ναυαγών, δύο περιοχές. Με την άσκηση αυτή, που φέρει την κωδική ονομασία «Ντενίς Ασλανί», η Άγκυρα ε­πιχειρεί να επαναφέρει στην ατζέντα, ό­πως και στο παρελθόν, θέμα δήθεν δικαιο­δοσίας της στον τομέα της έρευνας και διάσωσης μέχρι και τον 25ο Μεσημβρινό.

Για τον σκοπό αυτό έχει εκδώσει αναγγε­λία (NAVTEX) για τις περιοχές μεταξύ Σκύ­ρου – Λέσβου – Αγίου Ευστρατίου και Φα­ρών η μία και Χίου – Λέσβου η άλλη. Οι αρ­μόδιες αρχές της Ελλάδας αντέκρουσαν τους περί «τουρκικής περιοχής δικαιοδο­σίας ανεδαφικούς ισχυρισμούς της Άγκυρας – πρακτική που ακολουθείται πάντα.

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει ήδη προ­γραμματισμός για παρακολούθηση της ά­σκησης στην τουρκική αναγγελία, ενώ επι­τελική ετοιμότητα υπάρχει και για το ενδε­χόμενο να προκληθεί πραγματικό περιστα­τικό για έρευνα και διάσωση. Όσον αφορά τον Έβρο, το ελληνικό Πεντά­γωνο παρακολουθεί με τη δέουσα προσο­χή «εκπαιδευτική δραστηριότητα» στο βό­ρειο μέρος του ποταμού – στο ύψος της Ορεστιάδας – της 3ης Τουρκικής Τεθωρα­κισμένης Ταξιαρχίας που μετακινήθηκε για τον σκοπό αυτό από περιοχή ανατολι­κότερα της Κωνσταντινούπολης. Παρ’ όλο που δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρόμοια εκπαίδευση – άσκη­ση, αυτό που προβληματίζει τον ελληνικό στρατό είναι η έντασή της, καθώς και η μετακίνηση της συγκεκριμένης μονάδας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP