Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Τουρκικός τύπος 30.04.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Haber Türk η οποία δημοσιεύει ότι χθες συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και αποφασίστηκε η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με δημοκρατία. Στην είδηση αναφέρεται ότι η τακτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο διήρκησε 6,5 ώρες. Από την άλλη αναφέρεται ότι συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν την τρομοκρατία, αβάσιμους αρμενικούς ισχυρισμούς και τις προεδρικές εκλογές που διεξάχθηκαν στην ΤΔΒΚ.

Η Zaman στην είδηση επικαλούμενη το περιοδικό Time μας πληροφορεί σχετικά με κατάλογο του περιοδικού όπου ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan είναι μεταξύ των 100 παγκοσμίων ηγετών. Στην είδηση αναφέρεται ότι ο Erdoğan είναι ηγέτης της μοναδικής μουσουλμανικής χώρας στο ΝΑΤΟ, είναι πρωθυπουργός της κοσμικής και δημοκρατικής χώρας και είναι ηγέτης που μπορεί να αναδιαμορφώσει την περιοχή του. Εξάλλου αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός στις 14-15 Μαΐου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα. Η επικείμενη επίσκεψη του Erdoğan δημοσιεύεται στον ελληνικό τύπο και αναφέρεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα. Οι ελληνικές εφημερίδες γράφουν ότι την χώρα θα επισκεφτούν οι επιχειρηματίες, μέλη στη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας (TUSKON).

Περνάμε στη Yeni Şafak η οποία δημοσιεύει την ομιλία της κυρίας Erdoğan σε πάνελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα "Οι Τούρκισσες στην ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.". Στην είδηση αναφέρεται ότι η Emine Erdoğan υπενθύμισε στις δυτικές χώρες την δραματική κατάσταση των γυναικών στο Ιράκ, Αφγανιστάν και τη Παλαιστίνη. Η κυρία Erdoğan είπε τα εξής: " Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, Ιράκ και Παλαιστίνη κλαίνε και αυτό δεν βρίσκει απόηχο στο σύγχρονο κόσμο". Τέλος η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού τόνισε ότι η Τουρκία η οποία βρίσκεται στο άκρο της Ανατολής και Δύσης, προσανατολίζεται προς την Ευρώπη.

Η Sabah μας πληροφορεί ότι θα κατασκευαστεί η τρίτη "Γέφυρα Bogazici" στην İstanbul η οποία θα βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Garipçe και Poyrazköy. Η γέφυρα θα είναι η 9η μεγαλύτερη στον κόσμο. Ο υπουργός Μεταφορών Binali Yıldırım σημείωσε ότι η γέφυρα θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Star η οποία δημοσιεύει ότι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ασίας θα κατασκευαστεί από την τουρκική εταιρία Sembol. Αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο "Han Çadırı" θα εγκαινιαστεί στις 5 Ιουλίου.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP