Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Τουρκικός τύπος 06.04.2010


Ξεκινάμε με δημοσίευμα της HaberTürk το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του Recep Tayyip Erdoğan στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη προέβη σε δηλώσεις από το αεροδρόμιο και κατά λέξη σημείωσε τα παρακάτω:

«Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προάσπιση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας και των συνόρων της που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς».

Ακόμη διαβάζουμε ότι ο Erdoğan στην ομιλία που προσφώνησε στο Βοσνιακό Ινστιτούτο τόνισε πως «αν δεν υπάρξει ειρήνη στη Βοσνία δεν θα υπάρξει ειρήνη ούτε στα Βαλκάνια».

Στον πρωθυπουργό Erdoğan απενεμήθη Πλακέτα Τιμητικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Βοσνιακού Ινστιτούτου.

Επόμενη εφημερίδα για σήμερα Τρίτη είναι η Zaman και το δημοσίευμα της που μας πληροφορεί για τις συναντήσεις που είχε χθες στην Ankara ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Abdullah Gül, τον Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan και τον υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu.

Ο Gül έκανε δεκτό τον Αμπντούλ Μαχντί στο Προεδρικό Μέγαρο Çankaya και του μετέφερε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια απόσταση από όλα τα στρώματα στο Ιράκ.

Η είδηση έχει τίτλο «Όλοι να συμπεριληφθούν στη διαδικασία» και μαθαίνουμε ότι ο ΥΠΕΞ Ahmet Davutoğlu στη συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο επανέλαβε την άποψη του ότι «η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί με ευρεία συμμετοχή, όχι με εθνοτικές αρχές και πως πρέπει να αντιπροσωπεύει όλη την χώρα».

Ο αντιπρόεδρος Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί είναι ένα από τα σημαντικά ονόματα της Ιρακινής Εθνικής Συμμαχίας, η οποία αναδείχθηκε τρίτη στις ιρακινές εκλογές της 7ης Μαρτίου πίσω από το συνασπισμό «Ιρακίγια Μπλοκ» του Ιγιάντ Αλάουι και τη Συμμαχία για το Κράτος Δικαίου του απερχόμενου πρωθυπουργού Νουρί αλ Μαλίκι.

Περνάμε στη Sabah η οποία μας πληροφορεί ότι κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 11-14 Απριλίου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Erdoğan θα δώσει τρία μηνύματα στον Αρμένιο Πρόεδρο Σαρκισιάν. Αυτά είναι τα εξής:

• Για την επιτυχία της διαδικασίας υπάρχει ανάγκη της δικής σας και της δικής μου ισχυρής ηγεσίας.
• Φρενάρετε την αρμενική διασπορά για να επικυρωθούν τα πρωτόκολλα.
• Να μιλήσουμε μαζί για τη διαδικασία Μινσκ.

Η επόμενη είδηση μας είναι από την εφημερίδα Milliyet και έχει σχέση με τις δηλώσεις του διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία, Ούλριχ Ζαχάου.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Η τουρκική οικονομία μπορεί φέτος να μεγεθυνθεί κατά 6%» ο Ζαχάου προέβλεψε πως η φετινή μεγέθυνση της τουρκικής οικονομίας δεν θα είναι μικρότερη από 4,5% και εφιστάται η προσοχή στα εξής λόγια του:

«Εκτός απροόπτου το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει τα 6%».

Περνάμε στη Sabah και σε είδηση αθλητικού περιεχομένου.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) εξέδωσε τη λίστα με τις καλύτερες ομάδες του πλανήτη.

Η Galatasaray κατέλαβε της 18η θέση της λίστας και η Fenerbahçe την 20η της λίστας που ετοιμάστηκε με βάση τους αγώνες που διεξάχθηκαν από 1η Απριλίου 2009 έως 31 Μαρτίου 2010.

Η τελευταία μας είδηση είναι και πάλι από το χώρο του αθλητισμού. Η εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύει ότι η πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης στην άρση βαρών Nurcan Taylan που αγωνίζεται στα 48 κιλά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 23ο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Γυναικών. Η Taylan σήκωσε στο αρασέ 90 κιλά.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP