Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Τουρκικός τύπος 05.04.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Vatan η οποία δημοσιεύει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στη τελετή που διοργανώθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του νέου καναλιού της TRT "TRT El Türkiye" το οποίο θα κάνει μετάδοση επί 24 ώρες στα αραβικά. Ο κ. Erdoğan ανέφερε ότι είναι μια ιστορική μέρα για την αδελφοσύνη μεταξύ Τούρκων και Αράβων. Στην είδηση διαβάζουμε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, στα τούρκικα και τα αραβικά σημείωσε τα εξής: " Χωρίς την ύπαρξη σας δεν έχει καμία σημασία ο κόσμος. Ξέρουμε ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες ρίζες. Οι Τούρκοι και Άραβες είναι σαν τα δάχτυλα ενός χεριού. Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία. Να ξέρεται ότι θα μοιραζόμαστε και το ίδιο μέλλον. Η μοίρα της İstanbul δεν μπορεί να ξεχωριστεί από το Κάιρο, η μοίρα της Βηρυτού από τη Δαμασκό, της Βαγδάτης από τη Μέκκα και τη Μεδίνα επίσης δεν μπορεί να ξεχωριστεί η μοίρα της Ιερουσαλήμ από τη Γάζα. Στην πρόσφατη ιστορία μπορεί να έχουν φτιαχτεί σύνορα μεταξύ μας αλλά εμείς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να χωρίσει τα αδέλφια και να προκαλέσει διαμάχη, δεν θα μπορέσει και στο μέλλον. Η Τουρκία αν και προσανατολίζεται προς τη Δύση, ποτέ δεν γύρισε την πλάτη της στην Ανατολή".

Περνάμε στη Zaman η οποία μας πληροφορεί με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ότι πρέπει όλοι να τηρήσουν δίκαια στάση προς την Τουρκία η οποία συνεχίζει τις ενταξιακές διαβουλεύσεις με την Ε.Ε.. Ο Βεστερβέλε είπε τα εξής : "Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ζητήσει αξιόπιστο εταίρο και τη δίκαια συνέχιση στις διαβουλεύσεις η οποία συνεχίζει τις ενταξιακές διαβουλεύσεις με την Ε.Ε.". Ο Γερμανός υπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημείωσε ότι η προοπτική της Κοινότητας είναι ισχυρή για την ένταξη της Τουρκίας αλλά από την άλλη τόνισε ότι η Ankara δεν είναι ακόμη έτοιμη για την ένταξη. Τέλος ο υπουργός είπε ότι η πρωτοβουλίες της Τουρκίας θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής.

Η Yeni Şafak δημοσιεύει ότι οι τελευταίες επιθέσεις συγκλόνισαν το Ιράκ μετά τη νίκη της κοσμικής συμμαχίας στις εκλογές στην χώρα. Στην είδηση διαβάζουμε ότι οι τελευταίες επιθέσεις στη Βαγδάτη ήταν η πιο αιματηρές της τελευταίας περιόδου. Ο στόχος των επιθέσεων ήταν οι πρεσβείες της Γερμανίας, Ιράν και της Αιγύπτου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άτομα. Η μεγαλύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στην ιρανική πρεσβεία όπου τραυματίστηκαν άτομα τα οποία περίμεναν στην τράπεζα.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Sabah και μας πληροφορεί ότι οι εκπρόσωποι του τουρισμού προσπαθούν να μετατρέψουν την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε ευκαιρία για τον εαυτό τους. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις των εκπροσώπων τουρισμού ότι πρέπει να προσελκύσουν τους τουρίστες που δεν θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Αναφέρεται ότι υπάρχει πτώση στις κρατήσεις κατά 15% στην Ελλάδα και την Ισπανία για το 2010 και αυτό πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Τουρκία.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP