Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα είναι "βάρος" για την Ευρώπη


Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, δεν σκοπεύει να γίνει "φορτίο" στην Ευρώπη, αλλά κυρίως επιθυμεί να συμμερισθεί τις δυσκολίες που αυτή αντιμετωπίζει.

"Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος, αλλά δεν επιθυμούμε να γίνουμε βάρος στην ΕΕ. Εμείς θέλουμε να αναλάβουμε ένα κομμάτι από το βάρος της" τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Σεράγεβο, με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στη βοσνιακή πρωτεύουσα. Και πρόσθεσε: "Εμείς θέλουμε μία Ευρώπης της ειρήνης, στα πλαίσια της οποία η Τουρκία θα λάβει την πρέπουσα θέση της".

"Εμείς κάνουμε το καθήκον μας και στοχεύουμε σε μία ένταξη, αργά, ή γρήγορα, στην ΕΕ. Εάν δεν μας δεχθούν στους κόλπους τους, εμείς δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, καθώς εκείνοι θα έχουν επιλέξει πλέον να είναι μία χριστιανική λέσχη" ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός, του οποίου η χώρα έχει ανοίξει τα 12 από τα 35 "κεφάλαια" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους 27.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τη βραδύτητα της σχετικής διαδικασίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει "προϋποθέσεις που δεν έχουν επιβληθεί σε καμμία άλλη χώρα".

Σήμερα Τρίτη (6/4) ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Γαλλία, για μία επίσκεψη που θα εστιασθεί στη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και της ασφάλειας, και μόνον περιθωριακά στο θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP