Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Δεύτερη «Ομάδα Ειρήνης» μελών της Κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας. Την τελευταία εβδομάδα στο Şırnak και Siirt παραδόθηκαν 10 Κούρδοι μέλη του ΡΚΚ.

Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις έρευνες καθώς δεν αναμείχτηκαν σε «τρομοκρατικές ενέργειες», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Abdullah Gül, ερωτηθείς σχετικά με την τελετή παράδοσης των μελών της «Ομάδας Ειρήνης» στο Mahmur και Kandil η οποία μετατράπηκε σε παράσταση δήλωσε «Δεν το εγκρίνω. Είναι προκλητικές εικόνες».

«Προτείνω όλους να συνέλθουν και να συμπεριφέρονται με μέτρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Abdullah Gül στη σύσκεψη τύπου που διοργανώθηκε μετά από την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιαφ στο Προεδρικό Μέγαρο απάντησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Πρόεδρος Gül, χαρακτήρισε τις τελετές υποδοχής κατά την παράδοση της «Ομάδας Ειρήνης» η οποία αποτελεί ένα σημείο καμπής στην πορεία του δημοκρατικού ανοίγματος ως «προκλητικές εικόνες».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε ότι δεν έγινε κατανοητή η αξία των εργασιών και ήταν εικόνες που προέκυψαν όταν κάποιοι ξεπέρασαν τα όρια.

Επίσης δήλωσε ότι στην Τουρκία διενεργούνται εργασίες για την εξασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και ότι πρέπει να επωφεληθούν από τον ισχύων νόμο.

Η εφημερίδα Zaman αναφέρει, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, χτες από το Ağrı και το Erzurum όπου βρισκότανε, αξιολόγησε τη διαδικασία του «δημοκρατικού ανοίγματος», έδωσε το δικό του μήνυμα.

Ο Erdoğan αφού ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να σαμποτάρουν τη διαδικασία του «δημοκρατικού ανοίγματος» και να παρεμποδίσουν την αδελφοσύνη, ευημερία, είπε: "Παρ’ όλες τις προκλήσεις και υποκινήσεις θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία."

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι σημειώνονται συγκεκριμένες εξελίξεις στη «διαδικασία εθνικής ενότητας» και δεν θα υποχωρήσουν στο θέμα του ανοίγματος. Επίσης ο Erdoğan υπενθύμισε ότι οι «τρομοκράτες» που βρίσκονται στα βουνά, ξεκίνησαν να επιστρέφουν στο σπίτι και έκανε έκκληση να συμπεριφερθούν όλοι με υπευθυνότητα και να αποφύγουν τις προκλητικές ενέργειες.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP