Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο με φόντο την εξόρυξη υδρογονανθράκων


Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το κυπριακό ποντίκι", οι κατοχικές αρχές σε μια άκρως προκλητική τους ενέργεια, μετακίνησαν τις σημαδούρες στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη στην Αμμόχωστο, προς ανατολάς, περιορίζοντας το θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας! Η τουρκική ενέργεια, σε περίοδο συνομιλιών, έχει καταγραφεί από την Εθνική Φρουρά με τον Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη να επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για το τι έχει συμβεί και προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα, μη αποκλειομένης και της καταγγελίας στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι εισβολείς τις τελευταίες μέρες με συνεχείς περιπολίες των πολεμικών τους σκαφών επιχειρούν την επιβολή της μετακίνησης ως τετελεσμένο γεγονός. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και είναι φανερό ότι, αν γινόταν κάτι ανάλογο μεταξύ κρατών, η μετακίνηση θα ισοδυναμούσε με αλλαγή θαλασσίων συνόρων και αιτία πολέμου. Θέση του Υπουργείου Άμυνας όπως εκφράζεται από τον υπουργό Κ. Παπακώστα και το γενικό διευθυντή του υπουργείου Π. Καρεκλά, είναι ότι δεν υπάρχει οριοθετημένη γραμμή αντιπαράταξης στη θάλασσα για να μπορεί να γίνει διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ο υπουργός Άμυνας παρά την πολύ μεγάλη πίεση που δέκτηκε να μιλήσει για το θέμα περιορίστηκε να δηλώσει ότι "έχουν γνώση οι φύλακες".
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι το μομέντουμ της νέας προκλητικής ενέργειας των Τούρκων δεν είναι άσχετο με τις διεξαγόμενες συνομιλίες και την προσπάθεια της Κύπρου να οριοθετήσει την οικονομική της ζώνη με τις γειτονικές της χώρες. Με ασφαλές δεδομένο ότι στα θαλάσσια οικόπεδα 11 και 12 υπάρχει πετρελαϊκός πλούτος, τα Κατεχόμενα προσπαθούν να επεκτείνουν προς ανατολάς τη νοητή διαχωριστική γραμμή της θαλάσσιας περιοχής που ελέγχουν στρατιωτικά, οριοθετώντας τη νοητή γραμμή διαγωνίως σε βάρος των ελεύθερων θαλασσίων υδάτων της Δημοκρατίας.
Το θέμα επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επιχειρείται 35 χρόνια μετά το έγκλημα της κατοχής, η διεύρυνση της κατοχικής ζώνης στη θάλασσα. Για το θέμα ενημερώθηκε λεπτομερώς και ο πρέδρος Δημήτρης Χριστόφιας αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο το έθεσε στον Τουρκοκύπριο συνομιλητή του.
Σε μια άλλη εξέλιξη, όπως δημοσιεύει σχετικά η εφημερίδα "Σφήνα", από το 2006 η Άγκυρα έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε 6 ερευνητικές εξορύξεις στο Αιγαίο χωρίς καμμία ελληνική αντίδραση!

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP