Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού και Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, κατηγορεί την κυβέρνηση για την κουρδική πολιτική της, παρά την ευφορία που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα της κυβέρνησης στην Τουρκία και τη μεγάλη διεθνή αποδοχή των πρωτοβουλιών της.

Ο κ. Μπαϊκάλ, σε ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματός του, δήλωσε ότι "το τίμημα της ασταθούς και ασυνάρτητης συμπεριφοράς του κυβερνητικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης θα είναι πολύ βαρύ".

"Η κυβέρνηση κάνει πολλές υποχωρήσεις στο ΡΚΚ", είπε ο κ. Μπαϊκάλ και πρόσθεσε ότι το ΡΚΚ δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τους Κούρδους πολίτες της Τουρκίας.

Τόνισε ότι και το κόμμα του θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένο σε περίπτωση διάλυσης και αφοπλισμού της "τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ" και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο του δικαίου.

Ο κ. Μπαϊκάλ υποστήριξε ότι αποτέλεσμα της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθεί το κυβερνητικό κόμμα είναι η δημοσιότητα της υποδοχής στην Τουρκία των μελών του ΡΚΚ που εγκαταλείπουν οικειοθελώς τον ένοπλο αγώνα και επιστρέφουν στις εστίες τους.

"Φτάσαμε σε σημείο να υποδεχόμαστε τους τρομοκράτες σε ατμόσφαιρα τελετών", είπε ο κ .Μπαϊκάλ και υποστήριξε ότι "η συνείδηση του τουρκικού λαού έχει δεχτεί έντονο πλήγμα εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης".

"Θα νιώσουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση αν το ΡΚΚ καταθέσει τα όπλα του, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, δεν πρέπει να επηρεάζει το ισχύον δίκαιο και δεν πρέπει να προσβάλει τον τουρκικό λαό", είπε.

Συνολικά 34 μέλη του ΡΚΚ από το στρατόπεδο Μαχμούρ στο βόρειο Ιράκ, επέστρεψαν οικειοθελώς στην Τουρκία, εγκαταλείποντας τα όπλα τους.

Τα στελέχη αυτά του ΡΚΚ έγιναν δεκτά με έκρηξη λαϊκής χαράς για την επιστροφή τους.

Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλες πρωτεύουσες έχουν χαιρετίσει τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να οδηγήσει σε συνδιαλλαγή και εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα του ΡΚΚ.

Ο Ιαν Κέλι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον "στηρίζει τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα του ΡΚΚ".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP