Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΡΜΕΝΙΑ


ε κοινό ανακοινωθέν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν χθες ότι η Αρμενία και η Τουρκία συμφωνούν να αρχίσουν «εσωτερικές πολιτικές διαβουλεύσεις» για τη σύνταξη δύο πρωτοκόλλων, το ένα εκ των οποίων αφορά την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων και το άλλο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να ανοίξουν εντός των δύο μηνών που θα ακολουθήσουν την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.
Η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων δεν σημαίνει το άμεσο άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, διευκρίνισε αργά χθες το βράδυ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται το θέμα του ανοίγματος των συνόρων. Δεν αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι μια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ερεβάν εντάσσεται «στο περιφερειακό όραμα της Τουρκίας για την ειρήνευση στον Καύκασο».

Σε δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ και δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε την εκτίμηση ότι η συμφωνία η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει επίσης τη συγκρότηση μικτής επιτροπής ιστορικών η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την αποσαφήνιση του θέματος των σφαγών των Αρμενίων στην οθωμανική αυτοκρατορία (1915-1917), τις οποίες η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία και βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Από τουρκική πηγή έγινε γνωστό ότι η Τουρκία και η Αρμενία οφείλουν να προχωρήσουν προοδευτικά προς την εγκατάσταση διπλωματικών αποστολών και τον διορισμό σε πρώτη φάση επιτετραμμένων.
Η Άγκυρα δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ερεβάν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας το 1991 εξαιτίας της διένεξης σχετικά με τις σφαγές των Αρμενίων.

Η Τουρκία έκλεισε το 1993 τα σύνορα με την Αρμενία, σε μία κίνηση υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν, την εποχή που το Μπακού βρισκόταν σε πόλεμο με το Ερεβάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που κατοικείται από Αρμένιους στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP