Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - EΛΛΑΔΑ / ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ


Η σημερινή αγγλόγλωσση Τοday’s Zaman δημοσιεύει, στις εσωτερικές της σελίδες, το δεύτερο μέρος εκτενούς τρίστηλου άρθρου του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Eastern Connecticut State University Christopher Vassilopoulos και της δημοσιογράφου - ανταποκρίτριας Sema Emiro?lu, με τίτλο «Rethinking Turkish-Greek relations post Gaza crisis».

Σύμφωνα με το άρθρο:
o H Τουρκία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως, ό,τι και να πράξει, δεν μπορεί να εξαρτάται από το εβραϊκό ή το ισραηλιτικό λόμπι, προκειμένου να μεταφέρει τις απόψεις της στην Ουάσιγκτον. Έχει γίνει σαφές στην Τουρκία πως, εάν επιθυμεί να έχει την υποστήριξη αυτών των λόμπι, πρέπει να συντάσσεται με οποιαδήποτε αμερικανική ή ισραηλινή πρωτοβουλία στην περιοχή, ανεξάρτητα από τη βούληση ή τα συμφέροντα του τουρκικού λαού.
o Αφού η Τουρκία τείνει να θεωρεί πως χρειάζεται ενδιάμεσους για να μεταδώσει τα μηνύματά της στην Ουάσιγκτον, γιατί δεν χρησιμοποιεί το ελληνικό λόμπι ? το οποίο δεν διαθέτει βέβαια την ισχύ του εβραϊκού ή του ισραηλιτικού ? αλλά το οποίο δεν συνεπάγεται το επαχθές φορτίο των σημιτικών ομάδων πίεσης; Οι Έλληνες δεν σφάζουν πια. Οι Έλληνες δεν κάνουν εγκλήματα πολέμου. Οι Έλληνες δεν καταπιέζουν πλέον. Οι Έλληνες δεν είναι πλέον υπεύθυνοι για απάτες δισεκατομμυρίων. Οι Έλληνες ανήκουν στην Ε.Ε.. Οι Έλληνες, μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς, διαθέτουν αποτελεσματικές προσβάσεις στο State Dept και στο Κογκρέσο.
o Η χρήση του ελληνικού λόμπι από τους Τούρκους θα στείλει πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα για σταθερότητα στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και για οικονομική ανάπτυξη και ανοίγματα προς τον αραβικό κόσμο. Όλες αυτές οι πιθανότητες πρέπει να τύχουν θερμής υποδοχής από την παγκόσμια κοινότητα και από τους Αμερικανούς, πλην των Νεοσυντηρητικών και όσων ανήκουν στο εβραϊκό ή στο ισραηλιτικό λόμπι των ΗΠΑ.
o Η δικαιολογία να υφίστανται στενές σχέσεις με το Ισραήλ ήταν η επιρροή του ισραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον. Πιστεύουμε πως η ισχύς του επιχειρήματος αυτού μειούται μέρα με τη μέρα, με την κάθε ισραηλινή επιθετικότητα.
o Στενότερες σχέσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων συνοδεύονται από εκατοντάδες ετών πολιτισμικής όσμωσης και αμοιβαίων συμφερόντων στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία. Παρά τα πραγματικά εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γεγονός παραμένει πως, κάθε μέρα που περνά, τα εμπόδια ανήκουν περισσότερο στο παρελθόν.
o Ελλάδα και Τουρκία, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να κάνουν κοινά αμυντικά γυμνάσια; Δεν έχουν αμοιβαίο συμφέρον από την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της πειρατείας και της τρομοκρατίας; Δεν έχουν ενεργειακές ανάγκες, οι οποίες από κοινού θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν θετικότερα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας; Τι πράττει, επί των ανωτέρω, το εβραϊκό ή το ισραηλιτικό λόμπι;
o Στενότερες ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα βοηθήσουν την Τουρκία να διαχειριστεί καλύτερα το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων; Στενότερες ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα βοηθήσουν την Τουρκία να ενταχθεί στην Ε.Ε.; Στενότερες ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα μειώσουν τον «θόρυβο», που προκαλούν η τουρκική και η ελληνική διασπορά; Στενότερες ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα δώσουν ένα ισχυρότερο μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ; Στενότερες ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα βοηθήσουν στη συμφιλίωση στο Κυπριακό;
Χρειάζεται μια ενωμένη, διαπολιτισμική, δίγλωσση και διαθρησκειακή φωνή στην ανατολική Μεσόγειο: Η άρθρωσή της ενδεχομένως να σημάνει θετικά αποτελέσματα. Οπωσδήποτε, όμως, χρειάζεται να διατυπωθεί το αίτημα για δικαιοσύνη αναφορικά με την καταπίεση των Παλαιστινίων, τόσο από την πλευρά του Χριστιανισμού όσο και του Ισλάμ, καταλήγει το άρθρο.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP