Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

«Είναι καλό να μπορείς να λογοδοτείς»

Η συμμετοχή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και των Διοικητών των Όπλων στην κηδεία του ε.α. συνταγματάρχη της Στρατοχωροφυλακής Κιρτζά, ο οποίος πρόσφατα αυτοκτόνησε, δίχως καμία αμφιβολία ενέχει και την έννοια μιας «διαμαρτυρίας».

Η συμπεριφορά αυτή εκτείνεται και πέρα από τη συμμετοχή στην κηδεία ενός εν όπλοις φίλου. Σηματοδοτεί, παράλληλα, ότι η διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν χρησιμοποιείται και ως ένα μέσο για τη φθορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων [ΤΕΔ].

Το γεγονός ότι οι κατηγορίες εναντίον του Κιρτζά προέρχονται από έναν δοσίλογο του ΡΚΚ δημιούργησε και μια αρνητική ψυχολογία πάνω στα στελέχη εκείνα, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έτσι, οι στρατιωτικοί διοικητές, με τη στάση τους αυτή, θέλησαν να στείλουν και το μήνυμα προς τις θιγόμενες ομάδες, ότι «βρισκόμαστε στο πλευρό σας».

Αυτά είναι πράγματα, τα οποία μπορεί να συμβούν σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, εάν κινηθείτε εναντίον ενός φορέα με τον τρόπο αυτό, τότε θα πρέπει να αποδεχθείτε και το γεγονός ότι θα λάβετε και το αντίτιμο της πράξης σας.

Από την άλλη πλευρά, για το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή έχει γίνει το εργαλείο για τη φθορά των ΤΕΔ, αναμφίβολα μπορούμε να πούμε ότι έχουν μερίδιο ευθύνης και αυτοί, οι οποίοι χρημάτισαν Διοικητές των ΤΕΔ κατά το παρελθόν. Και η τελευταία αυτή κατάσταση θα πρέπει να αποτελέσει το δίδαγμα για το μέλλον.

Άλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι κατά τη διάρκεια της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ορισμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, στρατιώτες ή πολίτες, βγήκαν εκτός της γραμμής της νομιμότητας. Μάλιστα, όσο προχωρούσαν, αυτό τους έγινε και δεύτερη φύση.

Το εμπόριο ναρκωτικών το πήραν από τα χέρια των «κακών Κούρδων» και το μετακύλυσαν στους «καλούς Κούρδους». Σε αυτό, βέβαια, κάποιοι διαδραμάτισαν ρόλο. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάσταση αυτή με τον καιρό δημιούργησε και διάφορες σπείρες.

Εάν η υπόθεση Σουσουρλούκ και οι δολοφονίες με άγνωστους δράστες είχαν διερευνηθεί με την πρέπουσα σοβαρότητα, εάν οι ΤΕΔ βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές και με τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σήμερα ουδείς θα σκάλιζε τα θέματα αυτά, ούτε θα διενεργούσε μια εκστρατεία φθοράς των ΤΕΔ.

Ο Βελί Κιουτσούκ, την εποχή εκείνη, δεν έπαιρνε στα σοβαρά ούτε ακόμη και τη Βουλή και δεν δεχόταν να δώσει κατάθεση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τότε στρατιωτικοί διοικητές, για το γεγονός αυτό, έκαναν τα στραβά μάτια. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα των δολοφονιών με άγνωστους δράστες.

Εάν είχε ζητηθεί ο λογαριασμός τότε, σήμερα δεν θα συζητούσαμε τα θέματα αυτά, τα οποία γίνονται και αντικείμενο παραπόνων. Το να έχει ένας φορέας διαφάνεια και να μπορεί να λογοδοτεί, αυτό δεν του προκαλεί φθορά, απεναντίας τον ενδυναμώνει!
ΠΗΓΗ: Hurriyet

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP