Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Το μετεκλογικό τοπίο στην βαθιά διχασμένη Τουρκία…


Στο «μάτι του κυκλώνα» για την αποτυχία στις βουλευτικές εκλογές έχει βρεθεί τις τελευταίες ώρες ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ οι εκκλήσεις του Ερντογάν για ειρήνη και συναίνεση δεν δείχνουν να πιάνουν τόπο. Ο Κιλιτσντάρογλου ανέβασε ήδη τους τόνους απέναντι στον Ερντογάν, αρνούμενος να ανταποκριθεί στην πρωθυπουργική έκκληση για ειρήνη και συναίνεση.

Η αποτυχία να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του κεμαλικού κόμματος (26% και 135 έδρες στο Κοινοβούλιο), έχουν οδηγήσει πολλά στελέχη να ακούν σφοδρή κριτική και να ζητούν «την κεφαλή του επί πίνακι», παρά το γεγονός ότι στο «τιμόνι» του κόμματος δε βρίσκεται παρά μερικούς μήνες. Είχε πάρει τη θέση του Ντενίζ Μπαϊκάλ ο οποίος είχε εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο.

Μεγάλο εκνευρισμό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου, ότι το κόμμα του εξήλθε ισχυρότερο από την εκλογική αναμέτρηση.
Βουλευτές και στελέχη του κόμματος ζητούν την παραίτηση του Κιλιτσντάρογλου, κάτι το οποίο είχε δηλώσει και ο ίδιος, χωρίς όμως να φαίνεται ότι προτίθεται να τηρήσει τη δέσμευσή του.
Στις υπόλοιπες εξελίξεις, αίσθηση προκάλεσε συνέντευξη του ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος MHP στην εφημερίδα «Μιλιέτ», όπου ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επικρατήσει η μετεκλογική ειρήνη που ζητάει ο πρωθυπουργός Ερντογάν, εάν πρώτα δεν «τακτοποιηθούν οι λογαριασμοί» του κόμματός του με τον Ερντογάν και το AKP, καθότι οι εθνικιστές κατηγορούν τους ισλαμιστές, ότι χρησιμοποίησαν «βρόμικα κόλπα» εναντίον τους την προεκλογική περίοδο.
Η αναφορά είναι για τη διαρροή από μια άγνωστη ομάδα που ονομάζεται… «διαφορετικός ιδεαλισμός» (!) βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου το οποίο οδήγησε στην παραίτηση ανωτάτων πολιτικών στελεχών του κόμματος.

defence-point.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP