Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

«Δεν τον εμπιστευόμαστε...»


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Η σαρωτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, πέραν του ότι γίνεται αντικείμενο πολλών αναλύσεων, έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί προβλήματα στην αντιπολίτευση. Οι μόνοι που επανήλθαν αμέσως στη «σκληρή πολιτική», καθότι θεωρούνται οι δεύτεροι μετά τον Ερντογάν νικητές, είναι οι Κούρδοι οι οποίοι δηλώνουν: «Δεν εμπιστευόμαστε τον πρωθυπουργό».

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στην έκκληση που έκανε ο Ερντογάν όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών για συνεργασία μεταξύ των κομμάτων στο θέμα του νέου Συντάγματος. Σε αποκλειστική του δήλωση στη σημερινή «Μιλιέτ» ο Κιλιτσντάρογλου λέει πως «είναι ανοιχτή η πόρτα μας». Επισημαίνει όμως ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πρώτα άρθρα του Συντάγματος τα οποία ορίζουν την Τουρκία ως «δημοκρατικό, λαϊκό κοινωνικό κράτος δικαίου, πιστό στις αρχές του Ατατούρκ», και υπογραμμίζουν το «αδιαίρετο της χώρας και του έθνους». Ο ηγέτης του ΡΛΚ λέει επίσης ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το κοινοβουλευτικό σύστημα, πράγμα που είναι ουσιαστικά απάντηση στην επιθυμία του Ερντογάν να θεσμοθετηθεί, με το νέο Σύνταγμα, το προεδρικό σύστημα.

Ανατροπές στους Ρεπουμπλικανούς
Ωστόσο έχουν αρχίσει τα όργανα εντός του ΡΛΚ. Διατυπώνεται δημοσίως εκ μέρους στελεχών η άποψη ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία το 26%». Η εφημερίδα «Μιλιέτ» κάνει λόγο για προσπάθεια στελεχών προσκείμενων στον πρώην αρχηγό του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ να συγκεντρωθούν υπογραφές με στόχο την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου. Ο ίδιος ο Μπαϊκάλ δήλωσε «όσο ήμουν εγώ αρχηγός, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο κόμμα 28-29%» και έκανε λόγο για «πανωλεθρία».

Αντιπολιτευτικές φωνές άρχισαν να ακούγονται και στους κόλπους του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος το οποίο βγήκε από τις εκλογές με ποσοστό 13%. Ο Κοράι Αϊντίν, πρώην υπουργός που εξελέγη βουλευτής του κόμματος, δήλωσε πως δεν θεωρεί επιτυχία το 13% και απαιτείται αναδόμηση του κόμματος.

Κουρδική «σκληρή γραμμή»
Οι πιο άνετοι είναι οι Κούρδοι. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς που εξελέγη ως ανεξάρτητος είπε ότι «δεν εμπιστευόμαστε τον πρωθυπουργό και ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να τον εμπιστευτούμε. Πριν από μερικές μέρες μάς αποκαλούσε τρομοκράτες και σήμερα λέει ελάτε να φτιάξουμε μαζί το Σύνταγμα. Πώς θα συντάξει Σύνταγμα με τρομοκράτες;».

Ο Ντεμιρτάς σημειώνει επίσης ότι οι εκλεγμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι νόμιμοι συνομιλητές σε όλα τα συνταγματικά ζητήματα, αλλά τονίζει πως «πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες του κράτους με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος πρέπει να γίνουν συνομιλίες με το ΡΚΚ».

*http://www.enet.gr/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP