Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Τουρκική τράπεζα μοιράζει δάνεια σε Έλληνες Αξιοποιεί την κρίση, δεν ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση


Η ΤΟΥΡΚΙΚΗτράπεζα Ζiraat, που ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί την παλαιότερη τράπεζα της Τουρκίας, έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2008 και έχει υποκαταστήματα στην Κομοτηνή και την Αθήνα. Την ώρα που μία στις δυο αιτήσεις για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια απορρίπτεται από τις ελληνικές τράπεζες, η τουρκική τράπεζα προσφέρει με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια σε επιχειρηματίες και καταναλωτές. Ο βουλευτής του νομού Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός υπέβαλε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου σχετικά με τη συνεχιζόμενη τακτική των Ελληνικών Τραπεζών να απορρίπτουν μαζικά αιτήσεις για χορήγηση στεγαστικών δανείων σε παραμεθόριες περιοχές.

Η τακτική αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη στρατηγική συγκεκριμένης Τουρκικής Τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και εκμεταλλευόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας, προσφέρει αφειδώς δάνεια με χαμηλά και «συζητήσιμα» επιτόκια και ευνοϊκούς όρους και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις αν πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους ή στρατιωτικούς σε παραμεθόριες περιοχές.

Είναι επιβεβλημένο, σημειώνει, να αναθεωρηθεί το πλαίσιο της εγκρίσεως στεγαστικών δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, ιδιαίτερα όταν αφορούν την αγορά κατοικίας σε παραμεθόριες περιοχές από άτομα που συνειδητά επιλέγουν να κατοικήσουν μόνιμα εκεί. Με τον τρόπο αυτό, τονίζεται από τον Σπύρο Γαληνό, ούτε η εθνικά ευαίσθητη περιφέρεια θα απογυμνωθεί από τους κατοίκους της αλλά ούτε και θα αφήνεται ελεύθερο το πεδίο δράσης σε εταιρείες ξένων συμφερόντων με άδηλους σκοπούς.

Δεδομένου ότι η ελληνική πολιτεία έχει δώσει δισεκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, ενώ διατηρεί μηχανισμό πίεσης μέσω του επιτρόπου που έχει σε κάθε τράπεζα που έχει λάβει την οικονομική ενίσχυση, η επιβολή μία τέτοιας αλλαγής στην τακτική των τραπεζών είναι όχι μόνο ηθική αλλά και εφικτή, τονίζει και προσθέτει: Με τα παραπάνω δεδομένα το ερώτημα που τίθεται στον κ. Υπουργό είναι τι προτίθεται να κάνει για την άμεση και ριζική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών δόθηκε διά της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην απάντηση αναφέρεται πως «για τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης τουρκικής τράπεζας σημειώνεται ότι η συνολική χρηματοδότησή της δεν εμφανίζεται αξιόλογη. Ειδικότερα, η συνολική αξία των στεγαστικών της δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε στην Τράπεζα της Ελλάδος, με ημερομηνία 31/3/2011 ανέρχεται στα 644 εκατομμύρια ευρώ (394 εκατομμύρια ευρώ από το κατάστημα της Κομοτηνής και 250 εκατομμύρια από τα κατάστημα των Αθηνών)!

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 14/06/2011

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP