Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η Τουρκία χαιρετίζει το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν


Tου Guillaume Perrier στη Le Monde

Η Τουρκία εξέφρασε επίσημα την ικανοποίησή της για το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν τη Δευτέρα το πρωί. «Χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση την είδηση ​​του θανάτου του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, πριν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για μια επίσκεψη στην Αυστρία. «Ο τρόπος με τον οποίο εξαφανίστηκε πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλο το κόσμο», είπε ακόμη ο Γκιούλ. Η Τουρκία, δεύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, είναι μέλος της Διεθνούς Δύναμης Στήριξης και Ασφάλειας στο Αφγανιστάν (ISAF). Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει απειλήσει επανειλημμένα την Άγκυρα και είχαν πραγματοποιηθεί τακτικά κύματα συλλήψεων των τζιχαντιστών, φερόμενοι κοντά στην Αλ Κάιντα, στις νότιες περιοχές της Τουρκίας και στη Κωνσταντινούπολη.

Μια ριζοσπαστική ομάδα σουνιτών IBDA-C ξαναέρχεται τακτικά στην επιφάνεια.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υπενθύμισε ότι « η Αλ Κάιντα και ο ηγέτης της Μπιν Λάντεν είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Βρήκαμε επίσης αυτή την τρομοκρατική οργάνωση και τον Μπιν Λάντεν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2003» .
Τέσσερις βόμβες τοποθετημένες κατά του βρετανικό προξενείου, συναγωγών και της τράπεζας HSBC, είχαν κάνει 63 θανάτους το 2003.
«Ένα μάθημα για όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις»
«Αυτό είναι ένα μάθημα για όλες τις τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναφερόταν στους Κούρδους αντάρτες του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), που θεωρείται η κύρια τρομοκρατική απειλή στην Τουρκία.
Ο υπουργός Άμυνας, Βετσντί Γκονούλ, ευχήθηκε να «συμμαχήσει ο κόσμος όλος κατά του ΡΚΚ, όπως το έπραξε κατά του Μπιν Λάντεν».
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε επίσης τον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, υπεύθυνοι, κατά τον ίδιο, «για την αθέμιτη και παραπλανητική σύνδεση που έγινε μεταξύ της μουσουλμανικής θρησκείας και της τρομοκρατίας. Η Τουρκία αντιστέκεται έντονα σ αυτό το αμάλγαμα».
Ο Τούρκος Necmettin Ihsanoglu, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, καταδίκασε και αυτός την τρομοκρατία «αντίθετη με τη διδασκαλία του Ισλάμ».
Μια άλλη αντίδραση, πιο εκπληκτική αυτή , εκείνη του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.
Ο πρώην ακροδεξιός ακτιβιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στη Ρώμη το 1981 και που πέρασε τριάντα χρόνια στη φυλακή, δήλωσε ότι «μοιράζει τη χαρά του αμερικανικού έθνους για το θάνατο του τρομοκράτη Μπιν Λάντεν, ο οποίος ήταν εχθρός του Θεού και της ανθρωπότητας. Όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να υποστηρίξουν τον αγώνα της Αμερικής κατά της τρομοκρατίας».

http://nationalpride.wordpress.com

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP