Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Οι Αυστριακοί δεν «μάσησαν» από τις τουρκικές απειλές


Η τουρκική τακτική των απειλών έναντι χωρών της ΕΕ, προκειμένου να συμπλεύσουν με τα συμφέροντά της, «σκόνταψε» και πάλι στην αυστριακή θέση για μία ειδική σχέση Τουρκίας - ΕΕ, αντί της πλήρους ένταξης. Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ βρίσκεται την Τρίτη στην Βιέννη για επίσημη επίσκεψη και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προσπάθησε να πιέσει εκ νέου για αλλαγή στάσης από την αυστριακή κυβέρνηση.

«Θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν οι αυστριακές εταιρείες θα συνεχίσουν να μπορούν να έχουν τα κέρδη που έχουν σήμερα στην Τουρκία αν δεν συνεργαστούν με την Τουρκία», όπως δήλωσε.

Η απάντηση ήρθε άμεσα, επίσης από τα ερτζιανά, διά στόματος του αυστριακού ΥΠΕΞ. Ο Μίχαελ Σπιντελέγκερ δήλωσε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα απαιτήσουν χρόνια και θα χρησιμεύσουν για να «εξευρωπαϊστεί» η χώρα. «Θα περιμένουμε για να δούμε τι θα συμβεί, θα είμαστε εποικοδομητικοί, αλλά θα παραμείνουμε πιστοί στη βασική μας θέση ότι θα αγωνιστούμε για μια ειδική σύμπραξη με την Τουρκία».

Η Αυστρία τυπικά παρακολουθεί την διαδικασία των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας για ένταξη, αλλά επιμένει ότι για να δώσει το πράσινο φως θα θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα, εφόσον το ζητήσει σημαντικό ποσοστό βουλευτών, κάτι σχετικά δεδομένο, λόγω της σκληρής στάσης της δεξιάς και άκρας δεξιάς πτέρυγας.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_6156.html#more

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP