Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΕΡΝΤΟΓΑΝ:Αποκάλεσε για πρώτη φορά "Ορθόδοξο Πατριάρχη" το Βαρθολομαίο.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια του να δείξει οτι η χώρα του έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ενταχθεί στην Ε.Ε, προσπάθησε να φανεί πιο διαλλακτικός στο θέμα θρησκευτικών ελευθεριών και ισως για πρώτη φορά αποκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο , ως "Ορθόδοξο Πατριάρχη". Πάγια πολιτική των τούρκων είναι να τον αποκαλούν "Πατριάρχη των Ορθοδοξων Ρωμιών".

Ο τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε ερώτηση για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία ο Ερντογάν, δήλωσε οτι η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα αυτό, και ως παράδειγμα εδωσε το θέμα της συμμετοχής ξένων υπηκόων στη Σύνοδο του Πατριαρχείου " η εκλογή του Ορθόδοξου Πατριάρχη γίνεται με την απόφαση της Συνόδου. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης όμως, τα μέλη της Συνόδου πρέπει να είναι τούρκοι υπήκοοι. Στην εκλογή του σημερινού Ορθόδοξου Πατριάρχη ο οποίος δεν ήταν τούρκος υπήκοος, κλείσαμε τα μάτια μας." δήλωσε ο Ερντογάν.

Πάντως ο Ερντογάν φαίνεται οτι κάνει λάθος, καθώς η Σύνοδος που εξέλεξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αποτελούνταν μόνο απο τούρκους υπηκόους και ο ίδιος ο Πατριάρχης είχε πάντα την τουρκική υπηκοότητα. Ο Ερντογάν, ήθελε να τονίσει οτι η τουρκική κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην απόφαση που πήρε πριν απο λίγα χρόνια ο Οικουμενικος Πατριάρχης, δηλαδή να συμπεριλάβει στη Σύνοδο μητροπολίτες που έχουν ξένη υπηκοότητα.

O τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε για το θέμα αυτό και τόνισε ¨εγω το είχα πει στον αξιότιμο φίλο μου Καραμανλή "πείτε τους να αποταθούν για να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα. Παραβιάζουν τη συνθήκη της Λωζάνης". Δεν έγινε τίποτα, Τώρα το είπα στον αξιότιμο φίλο μου Γιώργο. " να τους κάνουμε υπηκόους μας, για να νομιμοποιήσουμε το θέμα". Το είπα και στον Πατριάρχη. Τελικά αποτάθηκαν και είναι ηπήκοοι μας". Ο Ερντογάν επίσης υπενθύμισε και την λειτουργία που έγινε στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στο λόγο που ακόμα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή.

Ο Ερντογάν πάντως ήταν επιθετικός σε όσους του έκαναν ερωτήσεις. Σε ευρωβουλευτή που του ρώτησε για ποιο λόγο δεν μειώνει το οριο εκλογής βουλευτών του 10 % σε χαμηλότερα ποσοστά, δήλωσε " δέν έχω βάλει εγω το όριο του 10%. Οταν ήρθα στην κυβέρνηση υπήρχε το όριο αυτό.... Κοιτάξτε στη Γαλλία διώχνουν τους Ρωμά. Αυτή είναι η δημοκρατία; Aυτή είναι η θρησκευτική ελευθερία; Tο όριο του 10% δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία. Δεν θα το ρωτήσουμε σε σας αυτό. Aν θα το αλλάξουμε θα το αποφασίσει μονο ο λαός μας".

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=8&art_id=4901

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP