Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το βιολί τους οι Πράσινοι! Επιμένουν με τροπολογία επί του «απευθείας εμπορίου»


Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Οι Σοσιαλιστές δεν συναινούν, αλλά επιδιώκουν το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Δικαιοσύνης και των Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το βιολί τους οι Πράσινοι! Επιμένουν στην εφαρμογή του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Και το αποδεικνύουν με νέα σχετική με το θέμα τροπολογία, την οποία κατέθεσαν χθες ως πολιτική ομάδα επί της έκθεσης αξιολόγησης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Η έκθεση θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 8 Μαρτίου και ζητά από την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, για να διευκολυνθούν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Μια λύση, η οποία, όπως τονίζεται στην έκθεση, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές καθώς και τις αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.


Οι τροπολογίες
Ανάλογη απόπειρα έγινε και στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών από το Βρετανό σκιώδη εισηγητή Ρίτσαρτ Χάουϊτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν αναγκαία η υποβολή τροπολογίας για την εφαρμογή του απευθείας εμπορίου, ώστε να τηρηθούν ισορροπίες στο κείμενο. Λόγω, όμως, των αντιδράσεων τόσο του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα και άλλων, κυρίως Γερμανών σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, απετράπη η κατάθεση τροπολογίας για το «απευθείας εμπόριο». Όμως, θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα υποστηρίζεται το άνοιγα δύο ακόμη ενταξιακών κεφαλαίων. Εκείνου της Δικαιοσύνης και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καθώς και του άλλου των Εξωτερικών Υποθέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ακόμη δεν έχουν καθοριστεί από ευρωπαϊκής πλευράς κριτήρια για το κεφάλαιο της Δικαιοσύνης και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και παρ' όλ' αυτά ζητείται το άνοιγμά τους.

Ήδη, στην έκθεση καλείται το Συμβούλιο όπως προωθήσει το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, το οποίο κρατά παγωμένο η Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή τουρκικά πολεμικά σκάφη παρενοχλούν πολιτικά πλοία που διενεργούν έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αποτυχία της Άγκυρας
Η Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο δεν κατάφερε να ανοίξει, όπως ήταν προγραμματισμένο επί Βελγικής Προεδρίας, το κεφάλαιο για τον ανταγωνισμό, καθότι δεν εκπλήρωσε τα κριτήρια που έθεσε η ΕΕ. Είναι, μάλιστα, δύσκολο να το ανοίξει λόγω τεχνοκρατικών προβλημάτων που οφείλονται στην ίδια την Άγκυρα. Η τουρκική ενταξιακή πορεία βρίσκεται κατά γενική ομολογία σε αδιέξοδο, καθότι η Άγκυρα μπορεί να ανοίξει μόνο τρία ακόμη ενταξιακά κεφάλαια. Από τα 35 ενταξιακά κεφάλια έχει ανοίξει 13. Τα υπόλοιπα κεφάλαια είναι παγωμένα είτε μέσω αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως του Δεκεμβρίου του 2006, είτε μέσω βέτο που ασκούν τα κράτη-μέλη λόγω εξυπηρέτησης δικών τους εθνικών συμφερόντων. Ειδικότερα, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί είναι υπέρ της ειδικής σχέσης αντί της πλήρους ένταξης.

Η λογική της ώθησης
Η κίνηση των Σοσιαλιστών περί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων εντάσσεται στη λογική ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στην τουρκική ενταξιακή πορεία. Ούτως ή άλλως, ώς τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, δεν προβλέπεται το άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου. Τώρα ως προς την τροπολογία των Πρασίνων για το «απευθείας εμπόριο», ακόμη και αν εισπράξει την υποστήριξη κάποιων από τους ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, είναι δύσκολο να περάσει. Κι αυτό διότι το ΕΛΚ και άλλες πολιτικές ομάδες είναι αντίθετες.

http://www.sigmalive.com

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP