Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Οι Τουρκοκύπριοι παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους;


Με συνθήματα όπως «η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους», «έξω οι ξένοι», «πάρτε τα χέρια σας από πάνω μας» και «αυτή η χώρα είναι δική μας», χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν την Τετάρτη το μεσημέρι στα κατεχόμενα, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και των οικονομικών μέτρων που τους έχουν επιβληθεί. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, σε μία πρωτόγνωρη για τα τουρκοκυπριακά δεδομένα εκδήλωση διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή του κόσμου ανήλθε στις 40.000 με 50.000, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών. Στην εξέδρα του συλλαλητηρίου ήταν οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων με εξαίρεση το “κυβερνών” κόμμα Εθνικής Ενότητας που στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Στο συλλαλητήριο, που διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κυριάρχησαν πολιτικά συνθήματα, αλλά και συνθήματα εναντίον της Τουρκίας με ορισμένα από αυτά να απευθύνονται ιδιαίτερα στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως «εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσείς ποιος είστε κύριε;» και και «πάρτε το πακέτο σας και ξεκουμπιστείτε». Συνθήματα ακούστηκαν και εναντίον της ψευδοκυβέρνησης. Της πορείας που ακολούθησε, προπορεύονταν δύο γαϊδούρια (που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου) πάνω στα οποία υπήρχε πανό, όπου αναγραφόταν: “Είμαστε, άραγε, οι τελευταίοι κάτοικοι αυτού του τόπου;” Στο παρελθόν, ο σκληροπυρηνικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι “τα γαϊδούρια είναι οι τελευταίοι κάτοικοι της Κύπρου”.

Παρά τις προειδοποιήσεις του κατοχικού καθεστώτος, αναρτήθηκαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίως από τα μέλη του κινήματος “Γιασεμί” αλλά και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της συνεχιζόμενης παρουσίας του τουρκικού στρατού. Η “αστυνομία” τούς ζήτησε να εγκαταλείψουν τις σημαίες και τα πλακάτ. Αυτοί αρνήθηκαν, δημιουργήθηκαν μικροσυμπλοκές και συνελήφθη ένας Τουρκοκύπριος. Τελικά, η “αστυνομία” με τη βία απέσπασε τις κυπριακές σημαίες και τα πανό και άφησε τα υπόλοιπα μέλη της κίνησης “Γιασεμί” να πορευθούν στο χώρο της συγκέντρωσης.

Νωρίτερα, έξω απο τα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Afrika» περίπου 150 διαληλωτές που κρατούσαν κυπριακές σημαίες, ανακόπηκαν και κτυπήθηκαν από λεγόμενους αστυνομικούς. Η ψευδοκυβέρνηση σε συνεργασία με την Άγκυρα είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό είχαν ανακληθεί όλες οι άδειες των μελών της λεγόμενης Αστυνομίας για αντιμετώπιση της κατάστασης

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε, μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στο τέλος Ιανουαρίου -που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας-, αλλά και από τον σάλο που προκάλεσε η επίθεση την περασμένη Παρασκευή κατά της εφημερίδας «Afrika» και του εκδότη της Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος κατάγγειλε ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP