Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Yπουργείο Εξω(φρε)νικών


Τι συμβαίνει στη Θράκη; Βλέπουμε τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές να αναπτύσσουν όλο και πιο έντονη δραστηριότητα, προωθώντας ατζέντα που ακούμε συχνά πυκνά από τον κ. Ερντογάν. Οι κ. Μάντατζη και Χατζηοσμάν επιμένουν λοιπόν για την εκλογή του μουφτή και το ερώτημα που δεν τους έχει θέσει κανείς είναι πώς εννοούν το να εκλέγεται κάποιος όχι μόνο ως θρησκευτικός λειτουργός της μειονότητας, αλλά ως διαχειριστής περιουσίας των βακουφίων (στα οποία όμως έχουν λόγο και έλληνες μουσουλμάνοι που δεν είναι θρησκευόμενοι ή δεν θέλουν να ψηφίζουν τον μουφτή);

Και το πιο σημαντικό: Είναι λειτουργοί που μισθοδοτούνται από το κράτος και έχουν και δικαστικές αρμοδιότητες. Εκτός εάν οι δύο βουλευτές ζητούν παράλληλα με την εκλογή να υπάρξει και κατάργηση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων…

• Παραδόξως, πάντως, το τελευταίο διάστημα οι βουλευτές έχουν συμμαχήσει με τον Α. Ντεντέ και ξιφουλκούσαν προσφάτως εναντίον της πρωτοεμφανιζόμενης «Πλατφόρμας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τούρκων της Δ. Θράκης». Η συγκεκριμένη «πλατφόρμα» συνδέεται με την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δ. Θράκης» που παραμένει συνδεδεμένη με το παραδοσιακό βαθύ κράτος της Τουρκίας και υποστηρίζει ουσιαστικά τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε ώστε να καταστεί εθνικοθρησκευτικός ηγέτης στη Θράκη.

• Με την παρέμβασή του ο κ. Κυπριανού στέλνει και ένα ακόμη μήνυμα, καθώς στον Λίβανο όλοι κατανοούν ότι ευθύνονται και οι ίδιοι που δεν επικύρωσαν εδώ και τρία χρόνια τη συμφωνία με την Κύπρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τώρα βεβαίως η Κύπρος προχωρά μπροστά με τη συμφωνία με το Ισραήλ.

• Είδαμε και την έγκριση της δαπάνης για την ασφάλεια της πρεσβείας μας στη Βαγδάτη, που φθάνει τα 11.225 ευρώ.

• Επειδή δεν είχαμε αντιληφθεί το ακριβές αντικείμενο της κόντρας του νυν πρέσβη με τους πρώην, μη μας πουν ότι ο καυγάς έγινε για ένα τέτοιο ποσό!

• Για το καλό της μειονότητας στην Αλβανία, ας ελπίσουμε ότι η ηγεσία της θα αποφύγει να εμπλακεί στην αντιπαράθεση Μπερίσα - Ράμα, αν και το ΚΕΑΔ στις τελευταίες εκλογές είχε κατέλθει σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ράμα. Η παρούσα κρίση ίσως είναι μια ακόμη απόδειξη για το πόσο πιο σοφή θα ήταν η αυτόνομη παρουσία του ΚΕΑΔ στις αλβανικές εκλογές από την πρόσδεσή του στα μεγάλα αλβανικά κόμματα.

• Αν μη τι άλλο, η Κύπρος συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα διπλωματίας. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού έσπευσε στον Λίβανο και εμφανίσθηκε ως ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που μπορεί να έχει διαύλους επικοινωνίας με τη Βηρυτό και να μεταφέρει αξιόπιστα στις Βρυξέλλες εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στη χώρα αυτή και πώς μπορεί να ξεπερασθεί η κυβερνητική κρίση.

• Είναι καταπληκτική η στήριξη που προσφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση η Αθήνα και ο Δ. Δρούτσας, στη δύσκολη αυτή φάση για το Κυπριακό: Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη στο κομματικό έντυπο του ΑΚΕΛ, τη «Χαραυγή»...

www.paron.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP