Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζονται οι κραδασμοί...Αλλάζουν τροπάριο οι Τούρκοι και ζητούν σφαιρική ενημέρωση Μέρκελ στο Κυπριακό


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μέρκελ στην Κύπρο, εξέφρασε την άποψη ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό. «Όμως», είπε, «αυτός ο σημαντικός ρόλος δεν μπορεί να παιχθεί ακούγοντας μόνο τη μία πλευρά. Θα πρέπει να ακουστούν και οι δύο πλευρές». Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι την προσεχή περίοδο θα ξεκινήσει ένα σημαντικό χρονοδιάγραμμα για το Κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Εξάλλου, όπως μεταδόθηκε από τουρκικά ΜΜΕ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, ο Νταβούτογλου είπε πως η Γερμανία είναι μία σύμμαχος της Τουρκίας, στην οποία αποδίδει μεγάλη σημασία, μία από τις πιο σημαντικές χώρες της διεθνούς κοινότητας και μία σημαντική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι «οι απόψεις της Γερμανίας έχουν σημασία, όπως σημασία έχει επίσης και η στάση που θα τηρήσει η χώρα αυτή».

«Η Τουρκία», συνέχισε, «επιθυμεί πάντα να παίξει η Γερμανία έναν περισσότερο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό». «Πάντα είχαμε την άποψη ότι η Γερμανία μπορεί να συμβάλει θετικά στο θέμα αυτό. Όμως η αξιότιμη Μέρκελ με τις τελευταίες δηλώσεις της μας προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «αν εξεταστούν καλά τα όσα βιώθηκαν τα τελευταία εφτά, οκτώ χρόνια, θα παρατηρηθεί πως η ε/κ πλευρά ήταν αρνητική στο σχέδιο Ανάν».

«Κατά την ίδια περίοδο», πρόσθεσε, «η τουρκική πλευρά κατέβαλε προσπάθεια ώστε να δοθεί θετική απάντηση στο σχέδιο. Δεν θεωρούμε ότι αρμόζει σε έναν σημαντικό ηγέτη μιας ισχυρής χώρας όπως η Γερμανία να απέχει τόσο πολύ από τη δικαιοσύνη. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, όλες οι θετικές εξελίξεις προήλθαν από την τουρκική πλευρά. Η αξιότιμη κυρία Μέρκελ, αν είχε ακούσει και τις δύο πλευρές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προέβαινε σε μία τέτοια δήλωση». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως την προσεχή περίοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος θα ακούσει και την τ/κ πλευρά και θα τηρήσει μια περισσότερο δίκαιη και αντικειμενική στάση στο θέμα.

«Λανθασμένη ενημέρωση»

Οι διατυπώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, που είχαν απήχηση στον Τύπο, πηγάζουν από μια λανθασμένη ενημέρωση ή από μια λανθασμένη εντύπωση, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τουρκική πλευρά κατέβαλε την ανώτατη δυνατή προσπάθεια για μια ουσιαστική λύση στο συνεχιζόμενο χρονοδιάγραμμα και συνεχίζει να καταβάλλει.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ «θα είναι ωφέλιμο το ταχύτερο δυνατό να ενημερωθεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων Κύπρου, από τις ενδιαφερόμενες πηγές και πρώτα από τα ΗΕ».


Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα

Ο τουρκικός Τύπος ασχολείτο και χθες εκτεταμένα με τον απόηχο της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κύπρο, τις αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά και τη δήλωση του Γερμανού εκπροσώπου Τύπου της Καγκελαρίας Στέφεν Σέιμπερτ, ότι η κ. Μέρκελ «δεν έχει ανάγκη μαθήματα Ιστορίας».

* Η εφημερίδα «Σαμπάχ», σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Προ των πυλών κρίση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη», γράφει ότι στην ιστορική της επίσκεψη στην Κύπρο, η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε επαφές μόνο με το «Νότο», δεικνύοντας ότι δεν έχει σκοπό να κάνει σημαντικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού. Στην πραγματικότητα, σχολιάζει η αρθρογράφος του κειμένου, η συμπεριφορά της κ. Μέρκελ ήλθε ως υποστήριξη στο κρύο ντους του Γιώργου Παπανδρέου προς την τουρκική πλευρά με τις δηλώσεις του ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εισέλθει στην Ε.Ε. όσο εξακολουθεί η κατοχή στην Κύπρο. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι αν δεν επιτευχθεί πρόοδος στη νέα συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου στις 25 Ιανουαρίου (πιθανόν να αναφέρεται στη συνάντηση της 26ης Ιανουαρίου), η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα παγώσει. Σχολιάζεται, επίσης, αναφέρει, ότι η δυσαρέσκεια της Τουρκίας προς την Ε.Ε. αυξάνεται διαρκώς.

* Η εφημερίδα Today’s Zaman, με τίτλο «Ελληνική Κύπρος στην Τουρκία: Εγκαταλείψτε τη διπλωματία των κανονιοφόρων», εστιάζει στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια κατά τη συνάντησή του με την Καγκελάριο Μέρκελ, με τις οποίες επιτέθηκε στην Τουρκία επειδή παρενοχλεί τα πλοία που διεξάγουν έρευνες για λογαριασμό της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας.

Στην ίδια εφημερίδα, δύο γνωστοί αρθρογράφοι, οι Μουράτ Χασγκιουλέρ και Μουράτ Οζκαελί, μεταξύ άλλων γράφουν ότι διακρίνουν τη δημιουργία μιας κοινής στάσης Μέρκελ - Σαρκοζί, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Κυπριακό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, αλλά και τη σύμπηξη μιας συμμαχίας Κύπρου - Ισραήλ.

* Εξάλλου, σε άρθρο του στην αγγλόφωνη «Χουριέτ», o Γιουσούφ Κανλί κατηγορεί τη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι ψεύδεται συνειδητά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και ότι πραγματική της επιθυμία είναι να «στριμώξει» την Τουρκία ώστε να την αναγκάσει να επιλέξει μεταξύ Ε.Ε. και Κύπρου.

* Οι εφημερίδες «Γενί Σαφάκ» και «Τούρκιγιε» εστιάζουν στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού και αρχιδιαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς περί «ιστορικής γκάφας» της κ. Μέρκελ.

Συνέχεια αντιδράσεων και στα κατεχόμενα

Με την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Κύπρο, ασχολείται και σήμερα και ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

* Η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», με τίτλο «Διέπραξε μεγάλο λάθος», αναφέρεται στις δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου, που σχολίαζε τα όσα είπε η Καγκελάριος Μέρκελ.

* Η τ/κ εφημερίδα «Σταρ» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον τίτλο «Είναι εύκολο να μιλάς από παρατηρητήριο», ενώ δημοσιεύει φωτογραφία της Μέρκελ σε παρατηρητήριο. Σε υπότιτλο γράφει ότι τα σχόλια της κ. Μέρκελ, που δεν συνάδουν, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, με την πραγματικότητα, δημιούργησαν διπλωματική κρίση.

Σημερινή

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP