Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Χαμένη και επικίνδυνη


Το τουρκικό κράτος είναι οικοδομημένο σε παλαιο-οθωμανικές δομές και λειτουργεί στη βάση εκείνων των απάνθρωπων και αντιδημοκρατικών νοοτροπιών και κληροδοτημάτων. Αποκλείεται, με τις υπάρχουσες δομές, να μετεξελιχθεί σε σύγχρονο, δημοκρατικό και φιλειρηνικό κράτος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κατεδαφιστεί και να ξανακτιστεί. Αλλά και αυτό το πολιτικό θαύμα να συμβεί, οι Τούρκοι ηγέτες γνωρίζουν ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες και οι ευρωπαϊκές αξίες που θα ισχύσουν, θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου σε εθνικές μειονότητες, αλλά και στους δημοκρατικούς Τούρκους πολίτες. Και τέτοιες κοσμοϊστορικές αλλαγές θα έχουν σεισμικές προεκτάσεις στο τουρκικό κράτος.

Συνεπώς, οι Τούρκοι ηγέτες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να εξευρωπαΐσουν το κράτος τους, και επίσης γνωρίζουν ότι οι ελάχιστες αλλαγές, υπό τύπο «λίφτιγκ», που θα επιτρέψουν να γίνουν στις σημερινές δομές, δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν είσοδο στην πολιτισμένη και δημοκρατική Ευρώπη.
Γνωρίζουν από τώρα, οι ηγέτες της Τουρκίας, ότι δεν μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι εξαιτίας του Κυπριακού, αλλά εξαιτίας του ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν, ούτε συμφέρει στο νεο-οθωμανικό τους όραμα να κτίσουν κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό και δημοκρατικό.

Η άτεγκτη και αλαζονική συμπεριφορά τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η αδιάλλακτη στάση τους στο Κυπριακό, είναι ακριβώς αποτέλεσμα της γνώσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται γίνει μέλος της πολιτισμένης Ευρώπης. Και αφού το δήθεν ευρωπαϊκό όνειρο της Τουρκίας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, προς τι να κάνουν παραχωρήσεις στο Κυπριακό; Προς τι να δώσουν, χωρίς να πάρουν ως πεσκέσι την ένταξη; Και γιατί να μεταλλάξουν το νεο-οθωμανικό κράτος τους σε δημοκρατικό, αφού η ένταξη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί;

Όλες οι τελευταίες θρασύτατες δηλώσεις των Τούρκων ηγετών υποκρύπτουν πανικό, απώλεια ψυχραιμίας και ανησυχία. Όταν λέγουν πως δεν θα θυσιάσουν την Κύπρο χάριν της Ευρώπης, γνωρίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να το πράξουν, επειδή δεν θα εισέλθουν στην Ευρώπη. Όταν μας λέγουν ότι η μη ένταξη της Τουρκίας θα καταστεί εφιάλτης για την Κύπρο, προσπαθούν να εκβιάσουν, να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν και την Κύπρο και την Ε.Ε., ώστε να επιτρέψουν την ένταξη της Τουρκίας αβρόχοις ποσί, να δεχθούν ένα νεο-οθωμανικό κράτος με εικονικές αλλαγές. Όταν λέγουν ότι επιδιώκουν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» είναι για να αποκρύψουν από την Ε.Ε. τις πάγιες επιδρομικές διαθέσεις τους εναντίον των γειτόνων τους και κυρίως της Ελλάδας.

Η Τουρκία είναι χαμένη από χέρι στο ταξίδι της προς την Ευρώπη. Και το γνωρίζει. Αλλά ακριβώς, επειδή είναι χαμένη, καθίσταται και περισσότερο επικίνδυνη. Και πιο επικίνδυνη ακόμη είναι η ψευδαίσθηση και η ιστορική αμάθεια που επικρατεί σε ελλαδικούς και κυπριακούς κύκλους, ότι η Τουρκία θα αλλάξει, θα εισέλθει στην Ε.Ε. και θα καταστεί σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος...

http://www.sigmalive.com/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP