Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΑ και Ισραήλ οι κύριες απειλές για τη Τουρκία


Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συνιστούν τις κύριες απειλές για τη Τουρκία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε το περασμένο Δεκέμβριο από το Κέντρο Στρατηγικών και Κοινωνικών Ερευνών MetroPOLL της Άγκυρας και συνδέεται με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Συγκεκριμένα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.504 ατόμων από 31 επαρχίες, τέθηκε το ερώτημα: «Από ποια χώρα προέρχεται η μεγαλύτερη απειλή;».

Το 43% απάντησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενο από το 24% που θεωρεί το Ισραήλ ως κύρια απειλή, ενώ μόλις το 3% θεωρεί το Ιράν, 2,3% την Ελλάδα, 2,1% το Ιράκ, 1,7% τη Ρωσία και 1% την Αρμενία. Το 18,9% δήλωσε ότι δεν έχει γνώμη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κέντρου καθηγητή Özer Sencar, οι ενέργειες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από την εισβολή στο Ιράκ και μετέπειτα, η δημιουργία επεισοδίων (σύλληψη και κράτηση Τούρκων στρατιωτών στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ), ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι επανειλημμένες ψηφοφορίες για την Αρμενία στο Κογκρέσο και οι αρνητικές δηλώσεις που κάνουν Τούρκοι ηγέτες για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ παίζουν κύριο ρόλο στην άποψη των Τούρκων πολιτών.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, στις εκλογές του Ιουνίου 2011 το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει με ποσοστό 45,3% ενώ το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης (CHP) θα πάρει 30,7% των ψήφων. Το 17% εμφανίζεται ως αναποφάσιστο ή ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Το κουρδικό κόμμα BDP πιστεύεται ότι θα λάβει 6,5% των ψήφων που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να μπει στη Βουλή, αφού στην Τουρκία το ελάχιστο όριο είναι το 10%.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP