Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Νέες δηλώσεις Μπαγίς (από Βρυξέλλες…)


Το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εδρεύει στις Η.Π.Α. διοργανώνει διεθνή διάσκεψη για τις θρησκευτικές ελευθερίες με τίτλο «Θρησκευτικές Ελευθερίες: Η Γέφυρα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», στις 16-17 Νοεμβρίου 2010 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Στη διήμερη διάσκεψη θα συμμετέχουν λόγιοι, υποστηρικτές των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, θρησκευτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι της Τουρκικής κυβερνήσεως, δικηγόροι και εκπρόσωποι των μειονοτήτων οι οποίοι θα επικεντρώσουν τις παρουσιάσεις τους στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, θα αναλύσουν τα προβλήματα θρησκευτικής ελευθερίας που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας και θα προτείνουν λύσεις.
«Η θρησκευτική ελευθερία είναι πολύτιμο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, αφού επηρεάζει άμεσα και ουσιαστικά την σχέση μας μαζί Του. Μας δίνει μια δυνατότητα ανοιχτής επικοινωνίας μας με τον Δημιουργό. Συνεπώς, μια διάσκεψη αφιερωμένη στις θρησκευτικές ελευθερίες γίνεται γέφυρα μεταξύ της ανθρωπότητος και του Θεού και κατ’ επέκταση μια γέφυρα που συνδέει ανθρώπους, έθνη, πολιτισμούς και θρησκείες», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφερόμενος στην προσεχή διάσκεψη.

Κύρια σημεία της ομιλίας του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Egemen Bagis, στη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εδρεύει στις Η.Π.Α.
Πριν ξεκινήσει την παρέμβασή του ο Bagis δέχθηκε τιμητική πλακέτα από το Τάγμα με το θέμα της Διάσκεψης. Ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Τούρκος Υπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική ανεξιθρησκίας που ακολουθούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τις προσπάθειες για την αμοιβαία κατανόηση των θρησκειών που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά και για την ελλιπή μερικές φορές εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για τη μεγάλη σημασία της Θείας Λειτουργίας στο Ναό της Παναγίας Σουμελά καθώς ήρθαν σε επαφή οι κάτοικοι της περιοχής με πιστούς που προσήλθαν απ΄ όλα τα μέρη του κόσμου. Αυτό αποτελεί ένα φανερό σημάδι ότι η Τουρκία μετασχηματίζεται και ότι η τουρκική κυβέρνηση συμβάλει στην προσπάθεια αυτή. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να βρει λύση στο ζήτημα της νομικής οντότητας του Πατριαρχείου και στο ζήτημα του κλήρου που πρέπει να έχει τουρκική υπηκοότητα ανέφερε ότι οι σχετικές αιτήσεις για την απόκτηση υπηκοότητας εξετάζονται με απόλυτη προτεραιότητα.

Ανέφερε ωστόσο και την ευθύνη που φέρουν οι διάφορες θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να χτίσουν και γέφυρες μεταξύ τους. ” Η Τουρκία δεν είναι τέλεια” είπε, “ούτε έχει λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά η σημερινή Τουρκία είναι καλύτερη από τη χθεσινή”. Στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας της χώρας του υπογράμμισε ότι η έκθεση προόδου περιγράφει τις βελτιώσεις και δείχνει την αλλαγή που συντελείται στη χώρα. Η Τουρκία είναι η γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με διαφορετικούς πολιτισμούς. Η ΕΕ θα μείνει ημιτελής χωρίς την Τουρκία και κάλεσε την ΕΕ να αναλογιστεί τί είδους Ευρώπη θέλει. Τόνισε επίσης ότι η Άγκυρα ακολουθεί την πολιτική των μη προβλημάτων με τους γείτονές της (zero problems).

Απαντώντας στο ερώτημα για το πότε θα επαναλειτουργήσει η σχολή της Χάλκης ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε αισιόδοξος τονίζοντας ότι εξετάζονται οι νομικές πτυχές του θέματος και ότι σήμερα ελπίζει περισσότερο από χθες και αύριο θα ελπίζει περισσότερο από σήμερα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το μπαϊράμι (πού άρχισε χθες) τόνισε “έρχομαι από μια χώρα στη οποία δεν υπάρχει τέμενος για να εορτάσουν οι μουσουλμάνοι“, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επιτρέψει την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP