Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η Τουρκία εκβιάζει το ΝΑΤΟ για την πυραυλική άμυνα!


«Ή μας βάζετε… αρχηγούς, ή ξεχάστε ανάπτυξη στοιχείων της πυραυλικής άμυνας σε τουρκικό έδαφος», περιγράφεται με λίγα λόγια ο νέος τουρκικός εκβιασμός εναντίον της ευρωατλαντικής κοινότητας!
Για να ειπωθεί με πιο απλά λόγια, η Τουρκία ζητάει επί της ουσίας να ελέγχει την πυραυλική άμυνα που σχεδιάζει να αναπτύξει η Ατλαντική Συμμαχία, με σκοπό να αντιμετωπίσει την απειλή που προέρχεται από τα μη συμβατικά – βαλλιστικά οπλοστάσια χωρών-παριών της διεθνούς κοινότητας, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Η τουρκική κυβέρνηση καταθέτει τις απόψεις της εν όψει της συνόδου κορφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, ώστε να βάλει τους ισχυρούς του ΝΑΤΟ να αναζητήσουν ανταλλάγματα που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Τουρκία, ώστε να μην τους μπλοκάρει τα σχέδια…


Σημασία δεν έχει να συζητηθεί το αν και κατά πόσον η απειλή υφίσταται ή όχι, ή αν έχει σαν πραγματικό στόχο τη Ρωσία ή όχι. Σημασία έχει η ανάδειξη, για μία ακόμη φορά, της τουρκικής μεγαλομανίας των τελευταίων ετών και τα ωμά εκβιαστικά διλήμματα που θέτει προς κάθε κατεύθυνση.
Η Τουρκία έχει εκφράσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή της στην προοπτική συμπερίληψης χωρών της γεωπολιτικής της περιφέρειας, όπως το Ιράν, στις αφορμές για την ανάπτυξης του συστήματος πυραυλικής άμυνας.
Κατά συνέπεια, μετά την τουρκική απαίτηση να αναλάβει την ηγεσία της όλης προσπάθειας, είναι είτε σα να απαιτεί την αναβάθμισή της για να… αλλάξει γνώμη (!) είτε απλώς την επιθυμεί για να «πουλήσει εξυπηρέτηση» – σε απλά ελληνικά μιλώντας – στους Ιρανούς, λέγοντάς τους «εμείς έχουμε τα κλειδιά, μην δίνεται σημασία στους ΝΑΤΟϊκούς».
Η Δύση, επιτέλους, πρέπει να αντιληφθεί ότι το να διατηρεί την Τουρκία τόσες δεκαετίες ως το χαϊδεμένο και ατίθασο «παιδί», έχει σαν αποτέλεσμα να εκθρέψει τον μεγαλοϊδεατισμό της, με αποτέλεσμα πλέον, σε μια από τις πιο κρίσιμες από γεωπολιτικής απόψεως περιοχή του πλανήτη, να έχει απολέσει έναν σύμμαχο στον οποίο είχε στηρίξει σχεδόν τα πάντα…
Στερνή μου γνώση… Βέβαια, όπως δείχνει η Ιστορία, οι ισχυροί του διεθνούς συστήματος μπορεί να μην αντιδράσουν άμεσα και εν θερμώ, η «απάντηση» όμως έρχεται εν καιρώ και αποκαθιστά τις ισορροπίες…

Defence-point

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP